Aa

Aa

Први резултати ревизије инвалидских пензија крајем октобра

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Први резултати ревизије инвалидских пензија крајем октобра

Читај ми

БЕОГРАД - На ревизији инвалидских пензија се интензивно ради, а са првим резултатима министар Александар Вулин ће изаћи већ крајем октобра иако је, како каже, то дуг процес који ће трајати сигурно бар годину дана.

Тај посао ће, рекао је Вулин, бити завршен када се испита свих 320.000 пензија.

То је, додао је, нешто што нико није радио више од 20 година, те зато не треба ни очекивати да сада све буде завршено за дан или месец дана.

"Крајем октобра ћу већ изаћи са првим резултатима како је то изгледало, а ревизија инвалидских пензија ће бити процес који ће трајати сигурно бар годину дана, или колико год да је потребно. Ово није маркетиншка кампања, ово није кампања која траје дан или два, док је пажња јавности усмерена на то што радимо. Ово је кампања за увођење легалности и законитости у тако важан облик пензионог осигурања, као што је инвалидско осигурање", рекао је Вулин у интервјуу Тањугу.

"Радићемо темељно и свака пензија ће бити проверена, ми смо већ урадили прву тријажу и на страну су стављене оне потпуно неспорне. Не можете одређене облике инвалидитета да лажирате. Не можете одређене дијагнозе на било који начин, да учините сумњивим", категоричан је министар.

На тријажи су сада оне друге и на том послу раде најбоље комисије, најбољи лекари, јер, како истиче, он хоће да буде сигуран да после тога на судовима решења ПИО неће падати.

Министар тврди да дели незадовољство синдиката и пензионера због донетих мера којима ће плате у јавном сектору и пензије бити смањене, али штедети се, каже, мора како би се избегао банкрот државе.

Потпуном фискалном консолидацијом земље, позитивни ефекти ће бити видљиви почетком 2016, уверен је министар за рад, борачка и социјална питања.

"Потпуно разумем пензионере, али надам се, сигуран сам да разумеју, да смо 69 одсто пензионера заштитили од мера штедње. Вецина пензионера, неће изгубити ни један једини динар. Само они за које сматрамо да то, уз све тешкоце, ипак, могу себи да приуште", рекао је Вулин у интервјуу Танјугу.

Ниједан човек, па ни он није и не може да буде задовољан што ће му плата бити смањена, али другог решења нема.

"Ми не можемо да се понашамо као претходне владе, које су се само задуживале, и куповале гласове, тако што су повећавале плате и пензије. То не долази у обзир", изричит је Вулин истакавши да оно што се мора, мора.

На нама је, додаје, да штедимо, јер чувена дилема, да ли се економски развој подстиче штедњом, или потрошњом код Србије не важи. Ми, истиче, немамо шта да трошимо, јер немамо ништа уштеђено, а ништа ново се не производи.

"Штедња је једини начин да сутра уложимо у нову индустрију, да обновимо све ово што је нестало у овој земљи, све оне фабрике и погоне који су пропали и опљачкани, страшном рарзбојничком приватизацијом. Дакле, ми морамо да штедимо", јасан је Вулин.

Говорећи о социјалном дијалогу који, како се чини, у Србији као да није могућ, министар тврди да је то нешто, што Влада Србије снажно подржава, иако јој то није обавеза.

"Не постоји било каква обавеза, да држава Србија мора да има институције социјалног дијалога. Али, ми сматрамо да је то добро, да је то корисно и зато ћемо увек и подржати и помоћи сваки облик социјалног дијалога", навео је.

Послодавци и синдикати се често не разумеју за шта, како каже, он налази оправдање јер времена су тешка и криза је, а њихови интереси веома супростављени.

"Послодавци настоје да у овако тешким временима плате што мање, да би некако одржали своје производње и бар на неки начин увећали свој профит а синдикати, што је опет потпуно разумљиво, желе да рад радника буде плаћен што више и да радник у овим кризним временима, ипак, од тог профита добије већи део. Потпуно је природно и једно и друго", искрен је Вулин.

Али, напомиње, постоји и реалност.

Он би, каже, волео да је минимална цена рада много виша, али да треба имати на уму да је последње повећање те цене за 5,2 одсто прво од 2012. године.

Упитан када ће бити утврђивана репрезентативност синдиката, Вулин каже да је надлежни одбор заседао и да тај процес почиње ових дана.

Пребројаваће се, каже, сви и они који јесу део социјалног дијалога и они који нису, како би се видело ко је репрезентативан, ко заступа радника.

"Мислим да је то јако, јакао добро за радничку класу у Србији, јер многе одредбе самог закона су усмерене на то, да укрупњавају и умање број синдиката али и увећају њихову снагу. То је добра вест", казао је министар напоменувши да је закон о синдикатима део кодекса радног законодавства на којем ради радна група.

Део тог кодекса је, каже, и закон о штрајку, који још није ни у нацрту, али ће сигурно бити донет.

Упитан какве би ефекте могли имати штрајкови и протести којих ових дана има у Србији, министар каже да је то легитимно средство радничке борбе.

"Против тога нико не може да има ништа против. Ви имате право да изразите своје незадовољство и то је нешто што је потпуно оправдано и потпуно разумљиво. Наравно, увек је пре штрајка, који вам је последње решење, добро исцрпити све остале методе. Треба разговарати. Треба разговарати са послодавцем, треба разговарати са државом", каже Вулин.