Aa

Aa

Провера да ли се запошљавању особе са инвалидитетом

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Провера да ли се запошљавању особе са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је данас да ће инспекције рада у фебруару проверавати да ли фирме у Србији поштују Закон о запошљавању особа са инвалидитетом.

Вулин је новинарима, након поделе пакетића малишанима са церебралном парализом, у београдском хотелу "Метропол", рекао да социјална давања за угрожене категорије становништва неће бити смањивана, јер је држава ту да брине о њима.
"Министарство је штедело на свему и уштедело од прошлог ребаланса 1,8 милијарди динара, али није штедело ниједан динар на било ком социјалном давању, праву и инвалиднини, на било којој борачкој надокнади... Нисмо штедели, тамо где не сме да се штеди, а то је на људима и мислим да је то велика ствар, па ћемо следећу годину наставити са потпуно истим приступом", рекао је Вулин.

Он је рекао да ће 2015. године бити донето неколико важних закона из области социјалне заштите, попут закона о социјалној заштити и о финансијској подршци породицама са децом.
"Ти закони довољно дуго трају да бисмо видели где се грешило и да то почнемо да исправљамо", рекао је Вулин и напоменуо да ће држава увек посебно бринути за особе са инвалидитетом и њихове породице.

Истичући да закони о социјалној заштити и о финансијској подршци породицама са децом суштински одређују права и начин спровођења одређених права, Вулин је изразио уверење да ће 2015. година бити управо у знаку тих закона.

На питање како се могу решити проблеми у области социјалне заштите када не постоје одговарајуће стратегије на нивоу градова, Вулин је рекао да је то ствар која ће морати да се уради, а да је Министарство спремно да помогне, иако је наведено питање у надлежност локалних самоуправа.
"Не постоје многе стратегије, али и постоје многе стратегије које напишемо, а не спроводимо их и не водимо рачуна шта смо заправо написали", оценио је Вулин.

Он је рекао и да се ради нова стратегија за борбу против насиља над децом, а покренута је и борба против принудног рада деце и проблема деце улице.

У том контексту, Вулин је навео да је основано више од 60 центара при центрима за социјални рад који се баве борбом против тих негативних појава у друштву.

Када је реч о додели данашњих пакетића, Вулин се захвалио хотелу "Метропол" који је обезбедио поклоне за више од 40 малишана са церебралном парализом, истичући да њиховим родитељима много више од пакетића значи брига, да нису невидљиви и да држава не окреће главу од њих.
"Држава је ту да брине и већина ове деце добија додатак за туђу негу и помоћ, а неки добијају и увећан додатак за туђу негу и помоћ. Оно што држава може, она и ради", рекао је Вулин.

Он је закључио да је увек суштински проблем у запошљавању и да ли особе са инвалидитетом, и када добију одговарајуће стручно знање, могу да добију посао, због чега ће инспекције и проверавати да ли се поштује Закон о запошљавању особа са инвалидитетом.

За малишане са церебралном парализом, осим што су добили пакетиће, у хотелу "Метропол" је обезбеђена дечија представа, а дружили су се и са Деда Мразом.