Aa

Aa

Против сиве економије Влада Србије бориће се одлучно и транспарентно

Против сиве економије Влада Србије бориће се одлучно и транспарентно

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је, на III Националној конференцији Владе Србије и привреде „Излаз из сиве економије“ да Влада Републике Србије кроз разне пројекте, измене постојећих и доношење нових Закона, жели да створи бољу и модернију државу борећи се за права радника и послодаваца.

 

„Направили смо велики помак изменама Закона о раду, које предвиђају да радник сада од првог дана на послу мора да буде пријављен и једино тако може да обавља посао за који је плаћен. Не смемо бежати од проблема, већ се одмах ухватити у коштац са њима и учинити их транспарентним за наше грађане, који ће на тај начин имати увид где иде њихов новац“, рекао је Ђорђевић и додао да Влада Србије мора имати квалитетан приступ према свим проблемима са којима се сусреће на путу ка изградњи боље Србије.

 

Ђорђевић је рекао да ће Закон о сезонским радницима у пољопривреди, бити врло квалитетан и да ће ускоро ући у скупштинску процедуру као и да су од 1. јануара започете ненајављене и ригорозније контроле привредних субјеката.

 

"Радићемо 24 сата дневно, јер се у сивој зони углавном ради ван радног времена. Жеља нам је да сви који раде нелегално имају стални страх да ће неко да их контролише, јер једино тако ћемо их натерали да пријаве раднике", истакао је Ђорђевић и додао да је то у интересу и послодаваца, због нелојалне конкуренције, као и радника ради поштовања њихових права.

 

Ђорђевић је подсетио и на кампању „Реци НЕ раду на црно!“, коју је Министарство за рад, запошљавање борачка и социјална питања покренуло са Норвешком и истакао да је циљ кампање да едукује своје грађане о користи коју имају од сузбијања сиве економије јер против рада на црно, који је присутан, морају да се боре сви заједно, и грађани и држава.

 

Председница Владе Србије Ана Брнабић најавила је да ће ове године стартовати јединствена информациона платформа е-инспектора, која ће до јуна умрежити прве четири инспекције и истакла да ће та платформа још боље повезати и координисати рад инспекција у Србији.

 

„До средине 2019. биће умрежене све 42 инспекције, што ће увести потпуну транспаретност у рад Инспектората. То ће дозволити и привредницима да контролишу њихов рад и да могу да реагују уколико увиде да постоје неке неправилности", рекла је Брнабић.