Aa

Aa

Прошле године откривено 40 жртава трговине људима

Прошле године откривено 40 жртава трговине људима

Читај ми

БЕОГРАД - У Србији је прошле године откривено 40 жртава трговине људима, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и најавио да ће у октобру у 300 школа почети обука запослених како би се та појава открила и спречила.

У највећем броју откривених случајева радило се о сексуалној експлоатацији, затим принудном просјачењу, присиљавању на извршење кривичних дела, принудном браку, а био је и један случај принудног усвајања, рекао је Вулин.

“Ове године очекујемо да ће тај број бити и већи, пошто је до данас пријављено 29 особа које су предмет могуће трговине људима, нажалост са потпуно истим кривичним делима”, рекао је Вулин новинарима после скупа “Превенција трговине децом и младима у образовању”.

Кад је реч о мигрантима који пролазе кроз Србију, до сада је, додао је Вулин, препознато 27 потенцијалних жртава трговине људима.

Вулин је објаснио да ти бројеви нису мали и да је реч о онима који су "дошли до система".

Како је рекао, модерне технологије нису донеле само могућност додатног образовања, већ и да најрањивији, односно деца, буду предмет зла.

Он је истакао да ће током ове и следеће године бити обављена обука у 300 школа како би запослени препознали и борили се против тог проблема.

“Свако може да буде предмет трговине људима и то нема везе са образовањем родитеља, ни са економском снагом породице, или нацијом. Свако дете може да упадне у канџе тог зла”, рекао је Вулин.

Према његовим речима, највећи број пријава за трговину људима долази из МУП-а, а затим из центара за социјални рад, што говори да систем препознаје проблем и да ће борба бити заједничка.

Навео је да се тај проблем не може решавати само у једном министарству, већ да је потребно да сви сегменти друштва раде на томе.

Директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Сања Кљајић рекла је да ће обука у школама почети 18. октобра и додала да ће 300 школа добити најзначајније информације о трогивни људима

Она је додала да се држава одговорно понаша према том проблему, а доказ за то је оснивање центра, који пружза помоћ и води евиденцију о жртвама, како би се та појава истражила и донеле одговарајуће мере.

Кљајић каже да у центру раде лиценцирани радници који су прошли пуно обука и сада су у стању да их самостално креирају и реализују.

Закључила је да је реч о сложном кривичном делу и да борба против њега захтева акцију свих запослених у просвети, социјалној заштити...