Aa

Aa

Проширење програма за "децу улице"

Проширење програма за "децу улице"

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је данас Завод за васпитање деце и омладине "Васа Стајић", где је најавио проширење посебног програма интензивног третмана (ПИТ) за "децу улице".

Министар је новинарима рекао да је један од циљева министарства које води да се избори са проблемом "деце улице" и изразио очекивање да ће до краја мандата тај проблем бити решен.

Вулин је рекао да је са Министарством правде постигнут договор да дође до промене објекта у коме се спроводи ПИТ програм, јер су потребни већи капацитети и хуманији услови.

То је, како је нагласио, процес који траје, јер када се неко дете склони са улице, оно неко време мора да проведе у институцији да би се прилагодило.

Проблем, како је рекао не може бити решен у потпуности, али се мора водити рачуна о тој деци, како би се смањио број малишана који раде и живе на улици.
"То су деца чије детињство није нормално. Она су била злостављана и израбљивана и тек после пожртвованог рада у институцији могу да уђу у друштво и да се боре за опоравак њиховог живота", рекао је Вулин.

Министар је најавио да ће се ПИТ програм проширити и на читаву Србију, на неколико центара за смештај деце без родитељског старања.

Људи који раде у таквим институцијама, раде боље него што држава ради за њих, рекао је Вулин и додао да је време да им држава мало више помогне.

Вулин је рекао да су у Дому "Васа Стајић" смештена два дечака осумњичена за напад на Рашу Попова, који ће у понедељак, како је рекао, кренути у школу.

Иако је јавност, како је истакао, тражила да се они ухапсе и да им се суди, држава то неће радити и неће мењати закон који би омогућио да се деца кажњавају.

Родитељи су, додао је, ухапшени и биће кажњени, јер су они криви а не деца.
"Два дечака су овде неколико месеци, овде их је неко волео и чувао и они су сада оно најближе што могу да буду сваком другом детету. Не могу да не будем поносан на људе који су то омогућили", навео је Вулин.