Aa

Aa

Пројекат „Заједницом до боље будућности“

Пројекат „Заједницом до боље будућности“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, присуствовао је данас у Ади представљању пројекта „Заједницом до боље будућности“, који финансира ресорно министарство.


С обзиром на то да наведени пројекат има за циљ смањење сиромаштва у локалним самоуправама, Иванишевић га је оценио као квалитетан и подстицајан за радну активацију социјално угрожених група. Државни секретар је похвалио Удружење грађана „Дуга“ из Аде, које је иницијатор пројекта, нагласивши да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања већ дуже сарађује са тим удружењем, те да ће наставити да му пружа подршку и у даљем раду. Иванишевић је окупљене представнике локалних самоуправа позвао да доставе предлоге пројеката. Први, под називом „Развој ефикасних услуга у заједници у области социјалне заштите и образовања“, односи се на унапређење области социјалне инклузије у Србији, а укупна средства на располагању потенцијалним пријављенима за тај пројекат износе 5,5 милиона евра. Други отворени позив на који могу да се пријаве јесте у оквиру Европске уније, за запошљавање и социјалне иновације (ЕаSI).
Председник општине Ада, Золтан Билицки, истакао је да се нада да ће пројекат „Заједницом до боље будућности“ незапосленим особама у тој локалној самоуправи обезбедити радна места и да ће допринети унапређењу система социјалне заштите у општини.
Председница Удружења грађана „Дуга“ из Аде, Весна Циврић, навела је да је пројектом планирано отварање канцеларија за смањење сиромаштва у општинама Житиште, Власотинце, Бојник и Црна Трава, које су партнери у пројекту. Циврић је истакла да ће посебна комисија одлучивати ко ће имати приоритет када је расподела новца у питању.
Пројекат „Заједницом до боље будућности“ је вредан 987.000 динара и намењен је најугроженијим групама становништва. На догађају је било речи и о пројекту „Повећање ефикасности социјалне службе кроз међуопштинску сарадњу и промоцију активације рањивих група на локалном нивоу“, у вредности од 119.000 евра, који финансира Европска унија, а за који је Удружење грађана „Дуга“ из Аде успешно конкурисало.