Aa

Aa

Призрен: У манастиру Св. Архангели обновљен конак

Призрен: У манастиру Св. Архангели обновљен конак

Читај ми

Призрен - У манастиру Св. Архангела код Призрена данас је освештан обновљени манастирски конак који је запаљен током мартовског насиља на Косову 2004. године.

Конак је освештао епископ рашко-призренски Теодосије у присуству министра за рад у Влади Србије Александра Вулина и пар стотина верника који су присуствовали обележавању манастирске славе.

"Обновом конака, који је био уништен пре десет година, показали смо да је живот јачи од смрти и да је много више оних који граде него оних који руше", рекао је Теодосије.

Теодосије се захвалио Влади Републике Србије односно Канцеларији за КиМ и министру Александру Вулину за кога је рекао да је био један од покретача обнове конака.

Обнова манастирског конака Св. Архангела у Призрену је једна од највећих инвестиција Канцеларије за КиМ у покрајини “али у историјском смислу може бити најзначајнија зато што је ово први пут да се на овако конкретан начин обнављају Архангели”, изјавио је Вулин.

“Ово је прва организована обнова и то говори да су Срби ту да остану, да наставе са својим животом и да Срби не одустају од себе и своје историје, а Срби и историја су једно,” рекао је Вулин.

Вулин је, осврћући се на ситуацију у Призрену где живи тридесетак Срба, истакао да ни њих не би било да није Владе Србије и да конака не би било да нема Владе Србије.

“Овако се враћа живот, овај конак је већ пун. Почеће људи да ходочасте, да се окупљају, да се упознају, неко ће доћи и да остане. Влада Србије увек води рачуна о Србима на КиМ и без обзира ко је у њој, увек ће водити рачуна о Србима на КиМ,” поручио је Вулин.

Вулин, који је претходно био директор Владине Канцеларије за КиМ, истакао је да је сваки министар у Влади Србије задужен и за Србе на КиМ и да свако од њих мора и треба да брине о Србима у покрајини.Бескрајно сам поносан на овај конак и све оно што смо урадили за овај конак и то је разлог зашто сам данас овде, рекао је Вулин.