Aa

Aa

Припрема годишњице обележавања спашавања српске војске у Првом светском рату од стране Италијанске морнарице 1916. године

Припрема годишњице обележавања спашавања српске војске у Првом светском рату од стране Италијанске морнарице 1916. године

Читај ми

Београд – 29. маја 2017. године у 11 часова у просторијама Сектора за борачко-инвалидску заштиту одржан је састанак између државног секретара Драгана Поповића и представника Амбасаде Републике Италије и то: саветника Серђа Монтија, заменика шефа Мисије Амбасаде и пуковника Паола Сфара, војног аташеа Амбасаде Републике Италије.


Главна тема састанка је била припрема годишњице обележавања спашавања српске војске у Првом светском рату од стране Италијанске морнарице 1916. године.
Од 12. децембра 1915. године до 29. фебруара 1916. године бродови италијанске морнарице са 248 пловидби превезли су на италијанску обалу и тако спасили 260.895 српских војника и избеглица.
У акцији спашавања и пребацивања српске војске живот је изгубило преко 900 војника Италијанске војне морнарице. Поштујући сећање на све италијанске војнике који су у том херојском чину изгубили животе да би спасили српске војнике, као и на све погинуле учеснике у Великом рату, планирано је да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Амбасада Републике Италије од 2018. године сваке године заједнички обележавају годишњицу овог догађаја у складу са одредбама Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, програма међународних активности.
Господа Серђо Монти и Паоло Сфари су истакли да су веома поносни на чињеницу да је Италијанска војска помогла евакуацију и спашавање српске војске као и да су свесни важности овог историјског и политичког догађаја у билатералним односима Републике Италије и Републике Србије. Договороено је да следећи састанак буде одржан крајем јуна 2017. године.