Aa

Aa

Принцип наш савременик све док постоје слобода и неслобода

Принцип наш савременик све док постоје слобода и неслобода

Читај ми

БЕОГРАД - Минстар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је данас да је "сваких 100 година превише ретка прилика" да се сетимо Гаврила Принципа, иако од њега сви имамо шта да научимо.

"Мислим да смо га чешће заборављали, него што о њему говоримо у ових 100 година, да више потцењујемо његову улогу него што смо га оцењивали и да смо га се стидели више него што смо се њиме поносили", рекао је Вулин новинарима на штанду Министарства за рад на Сајму књига, где је одржана трибина "Принцип у српској књизевности".

Министар је рекао да је Принцип наш савременик све док постоје слобода и неслобода, и да ће моћи да оде историју оног тренутка када свет буде место у ком велики и моћни неће моћи да мењају право и законе.

"До тада, он је наша брана и доказ да мали могу да се супротставе великима. Он је доказао да безревервно љубити слободу није ни немогуће, ни погрешно", поручио је Вулин.

Неле Карајлић, специјални гост на штанду, рекао је новинарима да је феномен Принципа и Младе Босне у томе што је у немогућим условима избила једна генерација која је у "сваком сегменту имала свог Ђоковића", и да је Србија пре 100 година била за корак испред осталог света.

"Били смо корак испред света у револуционарном ,филозофском и литерарном сегменту. Ми не морамо да се враћамо до цара Душана или цара Лазара да тражимо наш идентитет, довољно је да се осврнемо 100 година уназад, ми смо тад већ имали свој идентитет", рекао је Карајлић.

Он је додао и да Европкса унија представља, у интелектуалном и политичком смислу, наслеђе Младе Босне, јер "све оно о чему је Димитрије Митриновић писао тих година, то данас говоре европски политичари".