Aa

Aa

Прилика за запошљавање младима без родитељског старања

Прилика за запошљавање младима без родитељског старања

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александрар Вулин и управитељка фондације "Укључи се" Милена Јакшић, потписали су данас меморандум о сарадњи на спровођењу пројекта "Буди свој", који има за циљ социјалну инклузију младих без родитељског старања када изађу из система социјалне заштите.

Вулин је након потписивања споразума рекао да у Србији око 6.500 деце одраста без родитељског старања, да је 800 њих у институцијама, а да су остали у хранитељским породицама и да они кроз пројекат "Буди свој" добијају прилику и наду да се запосле, усавршавају.

"Када та деца заврше школу и напусте систем социјалне заштите, немају коме да се обрате...Ово је прилика да им се у складу са образовањем понуди радно место, усавршавање", рекао је Вулин.

Он је рекао да су компаније које су се прикључиле пројекту показале друштвену одговорност, јер су од дела свог профита учиниле неком живот бољим.

Приступницу генералног донатора пројекта "Буди свој" потписао је извршни директор Војвођанске банке Маринос Ватис, а партнерске приступнице да желе да учествују у пројекту потписали су и представници Хеленског привредног друзштва Србије, предузећа Тривит, Форум за одговорно пословање.

Ове фирме понудиће радна места и едукацију младима без родитељског старања који излазе из система социјалне заштите.

Милена Јакшић је рекла да млади који напуштају систем социјалне заштите нису имали родитељску љубав, већ им је ту љубав давала држава.

"Имамо обавезу да им пружимо подршку на последњем кораку ка осамостаљивању", рекла је Јакшић.

Пројекат "Буди свој" осим едукативних активности - предавања, стручног усавршавања, стимулише и запошљавања пре свега самозапошљавање, које уз адекватну подршку може да обезбеди потпуно осамостаљивање младих без родитељског старања.

За спровођење пројекта "Буди свој" неће се користити буџетска средства.