Aa

Aa

Презентација публикације „Град прилагођен старијим особама – Путоказ за активно старење у Граду Београду“

Презентација публикације „Град прилагођен старијим особама – Путоказ за активно старење у Граду Београду“

Презентација публикације „Град прилагођен старијим особама – Путоказ за активно старење у Граду Београду“

Читај ми

Данас је у Свечаној сали Старог двора представљена публикација „Град прилагођен старијим особама – Путоказ за активно старење у Граду Београду“, која представља крајњи резултат пројекта „Град пријатељ старих“, који је финансијски подржало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а који су од октобра 2018. до јула 2019. године реализовали Институт за јавну политику и  ПАЛГО смарт.

 

Присутнима се на почетку догађаја обратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у својој надлежности има бригу о старијим суграђанима. Та брига се рефлектује кроз низ мера које је у складу са законом Министарство дужно да спроводи, али је свакако јасно да увек постоји простор за унапређење. Један од начин да се то оствари је да градови у највећој могућој мери буду прилагођени најстаријим суграђанима. Старење је неминовност која нас све очекује и у том смислу брига о старијима је брига о будућности. Пројекти попут овог би требало да нам дају смернице о томе на који начин је нужно мењати политику и законе како би били ефикаснији у послу којим се бавимо“, рекао је Ђорђевић. 

 

Према његовим речима, адекватна политика челних људи српске престонице довела је до тога да Град Београд буде одговоран према старијем делу популације. 

 

„Сигурно да није све уподобљено, постоје извесни захтеви удружења који окупљају наше најстарије суграђане, због чега Град, Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, али и ПИО фонд, покушавају максимално да изађу у сусрет. Највећи број захтева односи се на домове за старе и дневне боравке. Следећа измена и допуна Закона о социјалној заштити ће се у неким сегментима тицати најстаријих суграђана, како бисмо имали већу ефикасност у опхођењу и свему ономе што желимо да пружимо најстаријим суграђанима“, додао је Ђорђевић. 

 

Резултате пројекта и промоција публикације „Град прилагођен старијим особама – путоказ за активно старење у Граду Београду“ представили су чланови пројектног тима и професори Факултета политичких наука Универзитета у Београду др Зоран Весић и проф. др Мирослав Бркић.