Aa

Aa

Препорука о изласцима вакцинисаних корисника установа социјалне заштите

Препорука о изласцима вакцинисаних корисника установа социјалне заштите

Препорука о изласцима вакцинисаних корисника установа социјалне заштите

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упутило је данас установама социјалне заштите за смештај корисника и организацијама социјалне заштите за пружање услуге домског смештаја Препоруку о начину поступања  приликом излазака корисника без ноћења или са ноћењем приликом посете породици. 

 

Препорука је донета на основу мишљења Републичког кризног штаба за сузбијање  Ковид 19 и Министарства здравља, а имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију у Републици Србији и посебно у систему социјалне заштите.

 

Та препорука је креирана у циљу пружања подршке установама социјалне заштите за смештај корисника, организацијама социјалне заштите за пружање услуге домског смештаја, корисницима, запосленима и породицама корисника, како би њихов излазак и посете породицама био што безбеднији.

 

Министарство истиче да је Препорука донета и на основу чињенице да је процесом имуницазације до сада обухваћено око 80 одсто корисника, од којих је око 75 одсто комплетно вакцинисано, као и да је епидемиолошка ситуација у систему социјалне заштите стабилна, чак много повољнија од епидемиолошке ситуације у општој популацији.

 

Препоруком су дефинисани услови које је неопходно испунити како би био омогућен излазак из установе/организације и одлазак у посету породици, мере превенције приликом одласка у посету породици (излазак са ноћењем), као и мере превенције приликом изласка из дома за стара лица без ноћења (дневни излазак).

 

Према Препоруци, потребно је да је установа/организација без потврђених случајева Ковид 19 код корисника и запослених у последњих 14 дана, да је корисник, коме се дозвољава излазак и посета породици, комплетно вакцинисан (са две дозе), и да је од последње дозе прошло најмање 14 дана, или је прележао Ковид 19 и није прошло више од три месеца од почетка болести.

 

Министарство још једном апелује на строго поштовање превентивних мера посебно прописаних за изласке корисника у посету која укључује ноћење и за дневне изласке, и напомиње да се све мере, инструкције и препоруке доносе у циљу спречавања ширења епидемије и заштите живота и здравља корисника, а увек у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.