Aa

Aa

Премијер Вучић: Главу горе Србијо, да идемо напред

Премијер Вучић: Главу горе Србијо, да идемо напред

Читај ми

ПРОКУПЉЕ - Србија ни после свега што су јој радили није уништена, ни после свега што су јој одузели није пропала, нити је после толико гажења понижена, поручио је данас председник српске владе Александар Вучић са манифестације обележавања Топличког устанка.

"Нисам дошао по ваше гласове овде, већ то да вам кажем и да кажем да српско срце и данас куца за Косово и Метохију и не могу да га зауставе", рекао је Вучић великом броју окупљених на обележавању устанка "малене Србије" против тираније, пвог и јединог у окупираној Европи у Првом светском рату.

"Да вам кажем да наша Србија још стоји, да је јача и расте сваког дана, да се бори за сваки зивот у њој, да зна куда иде", рекао је Вучић и додао:

"Главу горе Србијо, да идемо напред...Да не идемо ни на кога, али ником да не дамо на нас".

"Од нас преци, којима су главе одсечене, траже да идемо напред, да их подигнемо сви и идемо напред, да се боримо за све њих, земљу и будућност, да не идемо ни на кога и да не дамо никоме да иде на нас", поручио је Вучић.

Он је истакао да смо израсли из оних које си могао да победиш, али никада да понизиш, и да смо данас исти такви.

Премијер је поручио и да Србија ни данас, ни сутра неће устати против Републике Српске, нити Република Српска против Србије.

Вучић је истакао да смо израсли из оних које си могао да победиш, али које ниси могао никада да понизиш.

"И данас смо баш такви, али баш исти такви", рекао је Вучић.

Председник владе је нагласио да српско срце и данас куца за Косово и Метохију, да не могу да га зауставе, да Србија још стоји, да јача, расте сваког дана, да се бори за живот о њој и да зна шта јој је чинити.

"Србија после свега што су јој радили, није уништена и није пропала и нико не може да рачуна да подели Србију".

Србија после свих мука постаје "Гвоздени пук храбрости мудрости и погледа у будућност", подвукао је премијер.

Он је додао да када Србија некоме пружи руку, а то је, како је додао, чинила безброј пута, и када ту руку неко одбије и на њу пљуне, као што су, како је рекао, чинили безброј пута, Србија их њоме неће ударати.

"Никога нећемо ударати, пошто никога не желимо да ударамо, али им поручујемо да Србију неће успети да сруше или поделе. Србија ни данас ни сутра неће устати против Републике Српске нити Република Српска против Србије. И то је наш завет", поручио је Вучић.

Он је додао да ће ту руку помирења вратити у Србију, да њом још више радимо, још више путева саградимо, још више фабрика отворимо, болнице и школе уредимо.

"И да будемо поносни на то што смо рукама својим створили", рекао је Вучић, додајући да две ствари не дамо никоме - независност и слободу Србије и "увек ћемо бити у стању да их сачувамо и одбранимо од свакога".

Топлички устанак био је први и једини устанак против тираније у било којој држави окупиране Европе у Првом светском рату, рекао је премијер.

"Устанак се десио у маленој Србији, познатој по поштеним људима, иако су имали пред собом најјачу војну силу тог доба", рекао је Вучић, подсетивши да Топлички устанак Tan2017 2 26 13272055 0заузима посебно место у срцу и памћењу јуначке Топлице.

"Српски је народ тада показао да је спреман да се бори за слободу, а против тираније Бугара", подсетио је председник владе.

Да ли је последица устанка било још више српских жртава, на то питање историчара премијер поручује да историја говори да су управо срспке жртве биле узрок устанка, а да је топлички устанак био у то време једини организовани устанак у Европи.

Побијено је 20.000 Топличана само зато што су одлучили да кажу не, поручио је Вучиц, чиме су сврстали на страну слободараског света.

Из данашње перспективе, како је констатовао, неко ће можда да постави питање да ли је последица устанка још већи број жртава, али, додао је Вучић, историјске чињенице дају јасан одговор - српске жртве су узрок устанка.

"Топлички устанак био је једини током тиранске власти. Није било устанка у великим европским државама, већ се десио у маленој Србијиу, у Топлици, месту које се не мири са ропством макар пред собом имао и највећег непријатеља тог доба", рекао је Вучић.

Он је житељима Топличког округа захвалио на свему што су дали за Србију, не само у Првом светском рату, већ и у Другом, као и у ратовима 90-их.

"Никада нисте питали за себе и свој живот, већ сте давали све за Србију. Никада нисте тражили изговор за сопствени страх и политичке недоумице", рекао је Вучић.

Када Србија зове, подвукао је, Топлица је та која се диже на ноге, уз тихи лелек, али с поносом.

"Ви сте, како вам је народ наденуо име, Српски гвоздењаци", рекао је Вучић.

Премијер је подсетио да је уочи Топличког устанка окупатор чинио разне зулуме, пљачкао све што је стигао, убио више хиљада људи, вештачки изазивао глад, палио књиге и спречавао употребу српског језика.

"Српска деца учена су да су Бугари, а не оно што су једино могли да буду - правдољубиви Срби. Отпор окупатору тињао је у Топлици пре устанка, али кап која је прелила чашу била је насилна регрутација, и покушај да Срби пуцају против Срба", рекао је подсетио је Вучић.

Остаци српске војске, који се нису повукли, донели су једину могућу одлуку да се дигне устанак против Аустроугарске и Бугарске, и присилне регрутације.

"Устаника је било 5.000, а непријатељ је био шест пута бројнији. Половина устаника је побијено, страдала је нејач, деца, жене и старци, као колатерална штета, као што је то један други НАТО агресор 82. године касније назвао", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је 20.000 Топличана убијено само зато што су се усудили да бране своју родну груду, али да је то запалило искру наде широм Србије, сврставајући нашу земљу на страну слободарског света.

"Не треба да нас чуди зашто је једини устанак подигнут код нас. Они су били и остали Гвоздени пук. Србија данас, после свих мука, постаје то", рекао је премијер.

Он је поручио да је важно да не се не продајемо било чијим интересима и да баш зато Србија зна, уме и хоће да верује у себе и људе који у њој живе, у сваког човека, "јер је свако из те крви израстао".

"Ми смо наследници оних који су све за нашу земљу дали. На овом месту не смем да прескочим, а нама је да данас за све те људе устанемо, да ниједан дан више не лежимо, да се ухватимо за руке и покажемо српски понос", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је задовољан што држава обележава историјске догађаје, и на томе захвалио председнику Србије Томиславу Николићу.

Он је додао да само кроз образовање можемо да сачувамо историјски идентитет, због чега ће у школама први час бити посвећен Топличком устанку.

"У Београду ниче величанствен споменик Стефану Немањи. Подићићемо и споменик јуначком топличком Гвозденом пуку, јер је бранио целу Србију. Али подицићемо после много деценија и Вукашину Мандрапи, српском свецу који је издржао усташко клање", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да верује да су дани поноса, благодети и бољег живота тек пред нама.

"Топлица је пре 100 година показала пут који морамо да следимо, а наш циље је поносна, економски јака Србија", рекао је Вучић.

Он је поручио да две ствари не дозвољавамо другима ни да могу да помисле да нам узму - независност и слободу Србије.

"Слободу Србије увек ћемо бити у стању и да сачувамо и одбранимо од свакога, јер Србија је непобедива", рекао је Вучић.