Aa

Aa

Предузећа која запошљавају ОСИ приоритет

Предузећа која запошљавају ОСИ приоритет

Читај ми

ЛЕСКОВАЦ - Предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом (ОСИ) имају приоритет када су у питању јавне набавке и било какве набавке које организује и финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и то ће увек бити политика тог ресора, поручио је данас ресорни министар Александар Вулин."Верујемо да систем треба да функционише тако да помаже особе са инвалидитетом, али да их помаже тако што им даје могућност да својим рукама зараде свој новац", рекао је Вулин приликом посете предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом "Универзал" у Лесковцу које се бави производњом дрвеног намештаја и производа од пластике.

Вулин је казао да је управо предузеће "Универзал" добар пример како се својим радом и уз нешто помоћи државе може много напредовати.

"Ми можемо да обезбедимо посао, обезбедимо шансу, али да они нису урадили производ у складу са највишим стандардима, да нису испунили све услове из тендера, да они нису били конкурентни са ценом и квалитетом нико не би могао никога да натера да узме неквалитетну и скупу робу. Њихова роба је квалитетна, у складу са ценом, онаква каква треба да буде", рекао је Вулин.

Додао је да је министарство ту да помогне, обезбеди могућност да особе са инвалидитетом својим рукама, својим радом знањем обезбеде егзистенцију за себе и своју породицу.

Он је истакао и да је, одлуком министарства и владе од 5. маја, расписан јавни позив за набавку репроматеријала, у износу од 140,3 милиона динара, за 49 предузећа која се баве запошљавањем особа са инвалидитетом и позвао послодавце да се пријаве и тако обезбеде бољи положај за себе и своје запослене.

Вулин је додао да је из Буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа са инвалидитетом прошле године предузећу Универзал исплаћено укупно 19,1 милион динара, а од почетка ове године 6,6 милиона динара.

Како је рекао, Влада Србије жели да подстакне развој предузетничког духа и да људи преузимају судбину у своје руке, те да је влада ту да помогне.

Према његовим речима, често има више новца у нашим фондовима него што имамо предузетничких идеја и људи који су спремни да са тим новцем нешто и створе.

Подсетивши да је ова година - година предузетништва, Вулин је рекоа да је влада одвојила 16 милијарди динара за развој предузетништва, од чега више од четири милијарде динара бесповратно.

Министар је позвао предузетнике да се обрате влади и да што више и чешће контактирају са владом и користе подстицаје које даје НСЗ за запошљавање нових радника.

"Да на тај начин унапреде себе и свој посао, самим тим да унапреде и Србију. Оно што нам је потребно су људи који преузимају своју судбину у своје руке, баш као што раде наши домаћини", рекао је Вулин.

Од марта 6.832 радника повезала стаж

Уредба владе о повезивању стажа много је озбиљније схваћена ове године и од марта је то право искористило 6.832 радника, за шта је држава одвојила више од милијарду динара, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјалне питања Александар Вулин.

"Прошле године свега 953 радника су повезала штаз, а ове године 6.832 радника", рекао је Вулин у Лесковцу, где је посетио предузеће "Универзал", подсећајући да је у марту влада донела уредбу којом се до краја године продужава могућност да радници који нису повезали стаж то и учине.

Додао да је да очекује да ће и преосталих 5.000 радника повезати стаж до краја године, те да ће сви на које уредба односи моћи да оду у пензију и заштите своју егзистенцију, што је и циљ владе.

Вулин је прецизирао да је до сада за ове намене потрошено више од 1,5 милијарди динара.

"Ова влада не води рачуна само о особама са инвалидитетом, ово је влада која има изражену социјалну одговорност и која води рачуна о свакоме коме је помоћ потребна", истакао је Вулин.