Aa

Aa

Представљени нови услови за доделу средстава за побољшање услова рада предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2020. години

Представљени нови услови за доделу средстава за побољшање услова рада предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2020. години

Представљени нови услови за доделу средстава за побољшање услова рада предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2020. години

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је састанку са представницима предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом који је одржан поводом расписивања I Јавног позива за доделу средстава за побољшање њихових услова рада у 2020. години.

 

Министар Ђорђевић рекао је да Министарство током календарске године, у складу са установљеном динамиком, расписује два јавна позива за доделу средстава за побољшање услова рада у предузећима и додао да годишњи буџет за ове намене износи 250 милиона динара, што је 125 милиона по јавном позиву.

 

Како је навео, приоритет Министарства јесте да расподела средстава буде правична, да доприноси економском оснаживању предузећа и отварању нових радних места за особе са инвалидитетом и у складу са тим, почев од II Јавног позива за 2019. годину, уведени су и нови критеријуми који утичу на ту расподелу.

 

„Средства се могу доделити само предузећима код којих приликом вршења инспекцијског надзора нису затечена лица на фактичком раду - раду на „црно”, као и предузећима која у законским роковима измирују обавезе по основу пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је напоменуо и да је ресорно министарство Министарству финансија упутило предлог за повећање средстава за подршку предузећима за период 2021. - 2023. година у којем је предложено повећање годишњег буџета за 50 милиона. Навео је да је на састанку такође било речи и о проналажењу начина којим ће се утицати на додатно унапређење положаја особа са инвалидитетом, чему ресорно министарство континуирано тежи. 

 

В.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић навела је да у Републици Србији послује 56 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом који укупно запошљавају 1.668 лица. 

 

Како је истакла, средства ће предузећима бити додељена по принципу рефундације трошкова плаћеног репроматеријала у периоду од 01.07.2019. године до 31.12.2019. године, а висина средстава условљена је бројем и структуром запослених особа са инвалидитетом на дан 31.01.2020. године.

 

На састанку је представљен извештај о инспекцијским надзорима у периоду од 27.01. до 27.02.2020. године  у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. Свим предузећима, код којих је утврђено да су прекршили закон, упућена су решења којим је наложено отклањање утврђених недостатака из области безбедности и здравља на раду и радних односа, као и захтеви за покретање прекршајног поступка.

 

Према речима министра Ђорђевића, приоритетни циљ инспекцијских надзора нису казне, већ указивање на грешке и уклањање истих, како би расподела средстава била правичнија.

„Представници предузећа, свих 56, који су присуствовали састанку, нису имали замерке на досадашњу расподелу, што доказује да тим Министарства све ради на најбољи начин, што ћемо наставити и у наредном периоду“, рекао је министар и додао да су имали и похвале на рад инспектора за рад, који су приликом надзора показали висок ниво разумевања у циљу обезбеђивања бољих услова рада.

Састанку су присуствовали и државни секретар Ненад Нерић, в.д. помоћника министра у Сектору за финансијско управљање проф. др Саша Трандафиловић, рачуноводство и контролинг и в.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић.