Aa

Aa

Представљена Стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023.

Представљена Национална стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023.

Представљена Стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023.

Читај ми

Стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023. године, са припадајућим Акционим планом за њено спровођење од 2020. до 2021. године, коју је усвојила Влада Србије представљена је у Палати Србија.

 

Председница Народне скупштине Републике Србије и Одбора за права детета Маја Гојковић истакла је да спречавање и сузбијање насиља, односно заштита деце мора бити, и јесте један од главних циљева  политике наше земље. 

 

Гојковић је нагласила да ћемо само удружени и истрајни у остварењу овог циља, успети да створимо и сачувамо сигурно окружење за децу, у коме ће моћи да безбрижно расту и стасавају, изражавају различитости и развијају своје потенцијале. 

 

Гојковић је рекла да је добро што је посао усвајања Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља успешно завршен, као и да је сада задатак пуна примена Стратегије како би свако дете у Србији било заштићено од насиља и како би сва деца у нашој земљи одрастала у безбедном и сигурном окружењу.  

 

„Заиста је страшно када се само и реч 'насиље' повезује са дететом у било ком смислу. Ипак, тужна је чињеница да се деца суочавају са насиљем у свом породичном окружењу, школи, институцијама за децу без родитељског старања и децу са инвалидитетом...“, рекла је Гојковић и додала да "aко знамо да искуство које се доживи током детињства утиче на читав живот, онда је јасно колико насиље које дете претрпи може да се одрази на његово одрастање". 

 

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да је основни принцип Стратегије Конвенција УН о правима детета, а тај стратешки документ, осим што је најважнији за друштво и инвестиција у њега, важан је и за евроинтеграције Србије о чему се говори у поглављу 23 у преговорима о чланству у ЕУ.

 

"Насиље рађа насиље и уколико данас не успемо да сузбијемо и превенирамо насиље, та деца ће се сутра претварати у насилнике. Влада Србије жели да прекине тај ток, јер уколико се то не деси она ће све више расти и ширити се и то смо виђали и у напреднијим и богатијим друштвима од нашег и зато је важно да системски приступимо овом проблему“, казала је Брнабићева и подсетила да се Влада овим питањем бавила системски, а не стихијски и у том смислу навела да је усвојен Закон о спречавању насиља у породици, који предвиђа посебну процедуру за децу као посебно рањиву категорију.

 

Према њеним речима, од почетка примене тог закона, 1. јуна, 2017. године, регистровано је 141.529 случајева, за 50.127 усвојени су предлози хитних мера, а израђено је 42.246 индивидуалних планова за жртве,. Како је рекла за 1.715 деце надлежни органи су утврдили да су жртве и да је у тим случајевима усвојена хитна продужена мера заштите те деце.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да деца представљају будућност ове земље, и зато ми, који живимо и радимо у садашњости, морамо одлучно прекинути са свим негативним појавама из прошлости. 

 

„Циљ поменуте Стратегије јесте да сва деца у Србији одрастају у безбедном и подстицајном окружењу у коме се у потпуности поштује право детета  на заштиту од свих видова насиља. Уверен сам да сви заједно чинимо најбољу могућу ствар, и зато наставимо даље, и брже, и боље, без икаквог застајкивања. Реализацијом активности и задатака који стоје пред нама стварамо темељ система вредности у визији једне боље будућности у којој нема места насиљу и томе да се неспоразуми, неслагања, лична неоствареност и фрустрација одраслих решава или комуникација одвија уз примену физичке силе, омаловажавања, непоштовања, вређања или занемаривања другог”, рекао је министар.

 

Ђорђевић је истакао да Министарство већ дуго самопрегорно ради и постиже видљиве резултате те да је у току завршна фаза доношења Закона о правима детета и заштитнику права детета. Како је навео израђен је и нацрт Закона о изменама Породичног закона, који у свом фокусу има права детета и начин њиховог остваривања. 

 

„Елиминисали смо могућност закључења малолетничког брака, увели изричиту забрану физичког кажњавања деце и употребу физичке силе као васпитног средства, кроз превентивни надзор над вршењем родитељског права обезбедили смо подршку родитељима и породицама у остваривању основног права детета на живот са својим родитељима. Редефинисали смо мере  корективног надзора над вршењем родитељског права, обезбедили смо помоћ детету и реафирмисали право детета на учешће у свим поступцима који се тичу њега и његових права“, навео је Ђорђевић.

 

Заштитник грађана Зоран Пашалић истакао је да је захвалан што су се примедбе и сугестије ове институције усвојиле приликом доношења поменуте Стратегије и додао да ће се предвиђеним доношењем нових закона, као и изменама и допунама постојећих, у наредном периоду сигурно поспешити заштита деце од насиља.

 

Директорка УНИЦЕФ-а у Републици Србији Ређина де Доминицис честитала је Влади РС на усвајању Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља у периоду од 2020. до 2030. године и истакла да је заштита деце од насиља кључна димензија агенде УНИЦЕФ-а.

 

“Радујемо се предстојећем раду са вама на спровођењу Стратегије, а нарочито на јачању капацитета стручних лица за превенцију насиља и заштиту од истог, осигуравајући да су делотворна решења која су прилагођена деци њима и доступна, укључујући дечије правосуђе“, истакла је Ређина де Доминицис.

 

Како је навела, УНИЦЕФ ће и даље пружати даљу подршку дечијој линији (НАДЕЛ) и у многим другим областима. Усвајање Стратегије је такође велика прилика да се поново ангажује у процесу у оквиру Глобалног партнерства за елиминација насиља над децом.