Aa

Aa

Представљен план рада наставка пројекта „Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије“

Представљен план рада наставка пројекта „Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић говорио је на састанку где је презентован детаљан план рада и очекивани резултати поводом почетка наредне фазе пројекта „Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије“, на ком су присуствовали и представници центара за социјални рад из пет општина.

 

Министар Ђорђевић рекао је да Центар за социјални рад кључна институција система социјалне заштите и да као таква мора да има најстручнији кадар из те области и најбољу организацију рада. Он је нагласио да у ове установе долазе грађани којима је неопходна помоћ, а улога државе јесте да ту помоћ пружи на најбољи могући начин.

 

Како каже, приликом организованих посета и кроз разговоре са представницима центара уочено је шта је то све потребно за унапређење њиховог рада и имајући то у виду, покренуте су реформе у организацији центара које се одвијају у четири фазе.

 

„Реформа центара за социјали рад започета је у јулу 2017. године. Прва фаза завршена је прошле године, када смо добили комплетну слику шта то треба да се промени и како би требало да изгледају центри за социјали рад у будућности. Друга фаза, која се спроводи уз подршку амбасаде Норвешке и Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) подразумева управо спровођење тих предлога“, истакао је министар.

 

Ђорђевић је захвалио на подршци УНОПС - у, амбасади Норвешке и амбасадору Арне Бјорнстаду, који је личним залагањем допринео да овај пројекат заживи.   

 

Амбасадор Краљевине Норвешке Арне Бјорнстад истакао је да ће спровођење овог пројекта помоћи људима којима је помоћ неопходна, као и онима којима је потребно запослење. Према његовим речима, некада је потребно и само мало подршке, да би се неко вратио на прави пут, а то је управо улога Центра за социјали рад.   

 

Шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге Микела Телатин истакла је да је задатак УНОПС - а да изврши процену капацитета који постоје у центрима, како би се након тога идентификовали недостаци и нашла иновативна решења за изградњу капацитета људских ресурса.

 

„Желимо да након завршетка овог пројекта видимо да центри за социјали рад имају боље и професионално окружење, да су опремљенији и да пружају боље улоге, као и да побољшамо приступ ових установа најрањивијим друштвеним групама“, истакла је Телатин.

 

Састанку су присуствовали државни секретари Бојана Станић и Ненад Нерић, в.д. помоћника министра за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Мирјана Ћојбашић, као и в.д. помоћника министра за бригу о породици и социјалној заштити - Сузана Мишић.