Право на пензијско инвалидско осигурање за сезонске раднике

Право на пензијско инвалидско осигурање за сезонске раднике

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је конференцији  за медије на тему „Ангажовање сезонских радника у пољопривреди: нови законски оквир и он-лине систем за пријаву радника“.

 

Овај пројекат не би био могућ без подршке председнице Владе Рерпублике Србије Ане Брнабић, која је овом приликом истакла да он представља пример суштинске структурне комплексне реформе у систему државне управе, систему финансија, начину рада на терену и тимског рада.

 

Министар Ђорђевић је рекао да се овим законом први пут уводи право на пензијско инвалидско осигурање за ову категорију лица, тако да ће радећи на овим пословима стећи право на пензију.

 

„ Сезонски радници у пољопривреди који раде на дан, два или дуже, у зависности од временских прилика и сезоне у пољопривреди, најчешће раде за надницу, без икаквог осигурања и права по основу рада, а овим законом стичу право на пензију. Неће им се обустављати исплата на новчане надокнаде код Националне службе за запошљавање, неће се скидати са евиденције незапослених, неће бити обустављене исплате новчане социјалне помоћи у складу са прописима о социјланој заштити, тако да ће свој кућни буџет моћи да допуне накнадом за сезонски рад“ рекао је министар Ђорђевић.

 

Такође, министар Ђорђевић је истакао и да сезонски радници остварују права на ограничено радно време и право на одмор у току дневног рада, дневни и недељни одмор, као и сва права на безбедне и здравствене услове рада и заштиту на раду.

 

Поред председнице Владе Брнабић и министра Ђорђевића конференцији су присуствовали  и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, амбасадор Републике Немачке у Србији Његова екселенција Томас Шиб и директорка Пореске управе Драгана Марковић.