Aa

Aa

Правни и институционални оквир регуларних миграција - пример Савезне Републике Немачке

Правни и институционални оквир регуларних миграција - пример Савезне Републике Немачке

Правни и институционални оквир регуларних миграција - пример Савезне Републике Немачке

Читај ми

Београд, 29. октобар 2020. године

У оквиру програма Миграције и Дијаспора, који Министарство за рад, борачка и социјална питања и Национална служба за запошљавање спроводе у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ, организована је размена са релевантним институцијама СР Немачке на на тему „Правни и институционални оквир регуларних миграција“. На овом скупу размењена су искустава између релевантних актера у Србији и Немачкој са циљем боље информисаности, чиме се доприноси даљој изградњи капацитета одговорних институција за област економских миграција у Србији.

Немачка

 

На отварању скупа Мирјана Чојбашић, помоћница министра за међународну сарадњу, нагласила је да поменути пројекат доприноси сарадњи у области економских миграција, која је веома значајна за постизање бољег привредног и друштвеног амбијента.


„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања жели да, у оквиру својих надлежности, применом Стратегије о економским миграцијама за период 2021. – 2027. године и пратећег Акционог плана, омогући изградњу и јачање институционалних капацитета, унапређење услова живота и рада грађана, усклађивање система образовања са потребама привреде, стварање услова за праћење, подстицање и подршку циркулаторним и повратним миграцијама, као и стварање услова за ефикасније управљање унутрашњим миграционим токовима“.


Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање (НСЗ), истакао је да су од европских земаља најчешће дестинације СР Немачка, Аустрија, Швајцарска, Словенија и Шведска, када се сагледају интересовања емиграната, држављана Р Србије. Што се тиче држава ван европског простора, најпожељније су Канада и Аустралија.


„Путем мреже седам миграционих сервисних центара (МСЦ), мигрантима и особама заинтересованим за миграције пружају се информације о њиховим правима, процедурама за добијање виза, радних, боравишних дозвола, могућностима запошљавања и ризицима миграција, чиме се доприноси ефикасном ширењу информација о легалним токовима миграција. Такође, једна од активности је упућивање имиграната, повратника по реадмисији и азиланата у процесу интеграције у Републици Србији, на релевантне локалне институције ради остваривања њихових права. Током 2019. године услуге МСЦ-а у НСЗ користило је укупно 775 лица“.


На скупу је појашњен законски оквир за регуларне миграције ка СР Немачкој, као и област међународне сарадње и могућност склапања билатералних споразума у овој области.


Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, посредством програма Миграције & Дијаспора и Миграције за развој, подржава мрежу Седам миграционих сервисних центара (Београд, Ниш, Нови Пазар,  Нови Сад, Краљево, Крушевац, Бор) у области саветовања и упућивања на тему миграција, повратка и реинтеграције. Ова мрежа, као део Националне службе за запошљавање, пружа саветодавне услуге о регуларним и ирегуларним миграцијама. Један од циљева јесте унапређење информисаности појединаца, са намером повећања њихових шанси за запослење на тржишту рада.


Глобални програм Миграције & Дијаспора спроводи се по налогу Савезног немачког министарства за економску сарадњу и развој, са циљем да партнерске земље више користе регуларне миграције и ангажман дијаспоре за остваривање својих развојних планова.