Aa

Aa

Позив за јавне консултације у вези са Програмом реформи политике запошљавања и социјалне политике

Позив за јавне консултације у вези са Програмом реформи политике запошљавања и социјалне политике

Читај ми

Влада Србије је на позив Европске комисије започела израду Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (Employment and Social Reform Program – ESRP). Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које координира процесом израде Програма, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Канцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом позива све заинтересоване организације да до 3. новембра 2014. године доставе коментаре на нацрт мера другог дела Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ЕСРП).

Стратегија проширења Европске уније 2013-2014. покренула је нови инструмент којим ће за земље у процесу приступања ЕУ бити утврђени и праћени приоритети у областима запошљавања и социјалне политике – Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике (ЕСРП).

ЕСРП је замишљен као стратешки процес, који ће пратити процес европских интеграција као главни механизам за дијалог о приоритетима у областима социјалне политике и политике запошљавања и структуриран је по моделу Стратегије Европа 2020, коју државе чланице већ примењују. ЕСРП ће бити фокусиран на ограничени број кључних приоритета у области запошљавања и социјалне политике. Попут ЕУ смерница за запошљавање, ЕСРП ће представити решења у три области: тржиште рада и политика запошљавања, људски капитал и политике развоја вештина и политике социјалног укључивања и социјалне заштите. Поред тога, документ ће садржати хоризонталне аспекте као што су изградња капацитета, управљање и институционалне реформе, као и употреба ЕУ фондова за спровођење планираних реформи.

Нацрт мера представља другу фазу у овом процесу. У претходној, првој фази, дефинисани су кључни изазови у области јавних политика, који чине прву компоненту ЕСРП-а. Институционални капацитети и финансијски изазови за реализацију мера чиниће трећу компоненту документа. Цео процес је отворен и партнери ће у више наврата бити консултовани и позвани да се, кроз различите механизме консултација, активно укључе у израду овог документа.

Позивамо све заинтересоване стране да доставе своје сугестије и коментаре на постојећи нацрт Програма на имејл: zaposljavanje@minrzs.gov.rs.

docКликните да преузмете Нацрт мера Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ЕСРП).1.06 MB