Aa

Aa

Повећање видљивости најрањивијих друштвених група на тржишту рада

Повећање видљивости најрањивијих друштвених група на тржишту рада

Повећање видљивости најрањивијих друштвених група на тржишту рада

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања донело је читав низ законских аката чији је циљ повећање видљивости најрањивијих друштвених група на тржишту рада, рекла је данас министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији за новинаре Удружења оболелих од реуматских болести Србије, на којој је представљен пројекат „Не одлажи – време је за посао“.

  

„Кључна реч када су у питању многе хроничне болести јесте не одлажи, ни када је у питању успостављање дијагнозе, ни када је у питању почетак терапије, а ни приликом укључивања у све социјалне, друштвене и остале активности“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла да је циљ Владе Републике Србије да различитим подстицајним мерама утиче на активно укључивање у процес рада и грађана са неким видом хроничних болести.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је навела да се, поред мера из система активне политике запошљавања, додатне мере подршке реализују у складу са одредбама Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом, као што су субвенција зараде за особе са инвалидитетом без радног искуства, односно мере подршке за особе са инвалидитетом које се запошљавају под посебним условима.

 

„Лица која имају одређене здравствене проблеме који онемогућавају пуну продуктивност у процесу рада, а немају утврђен статус особе са инвалидитетом, у складу са овим законом могу да покрену поступак процене радне способности, односно да добију статус особе са инвалидитетом и тиме буду корисници додатних мера подршке или лакше остваре право на рад“, истакла је Министарка Кисић Тепавчевић

 

Кисић Тепавчевић је подсетила да су у фебруару и марту ове године усвојени Стратегија запошљавања за период од 2021. до 2026. године и пратећи Акциони план, а чија је визија развијено тржиште рада које омогућава приступ запошљавању под једнаким условима за све.