Aa

Aa

Потписани уговори о наменским трансферима за финансирање услуга социјалне заштите на нивоу локалних самоуправа

Потписани уговори о наменским трансферима за финансирање услуга социјалне заштите на нивоу локалних самоуправа

Потписани уговори о наменским трансферима за финансирање услуга социјалне заштите на нивоу локалних самоуправа

Читај ми

У Палати Србија данас су са представницима локалних самоуправа потписани уговори о наменским трансферима за финансирање услуга социјалне заштите које додељује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић поручила је том приликом да је социјална заштита становника Србије један од приоритета Владе Републике Србије.

 

Кисић Тепавчевић је рекла да је циљ наменских средстава да се финансијска помоћ усмери ка онима којима је најпотребнија.

 

„Уколико препознамо праве потребе, и финансијску подршку, као и сваку другу врсту подршке, усмеримо ка онима којима је та помоћ најпотребнија, онда се најбоље виде ефекти нашег рада“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла да локалне самоуправе имају најбољи увид где је та помоћ најпотребнија и позвала представнике локалних самоуправа да укажу Министарству на које још начине би било потребно да се интезивира помоћ најугроженијим категоријама становништва. 

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је ове године за финансирање услуга социјалне заштите из надлежности јединица локалне самоуправе издвојило 556 милиона динара.

 

Тим средствима ће се, како је објаснила Кисић Тепавчевић, финансирати  дневне услуге у заједници (услуга дневног боравка, свратишта и помоћи у кући), услуга смештаја у прихватилиште, услуге подршке за самосталан живот, услуга личног пратиоца детету са инвалидитетом, услуге персоналне асистенције пунолетним лицима са инвалидитетом, саветодавно-терапијске и социјално-едукативне услуге, као и друге услуге социјалне заштите. 

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је 2016. године отпочело са применом наменских средстава за јединице локалне самоуправе.

 

„Ако ми добро радимо свој посао онда ћемо се сви осећати боље, а оно што је најзначајније јесте да ће се грађани осећати и социјално сигурно и безбедно, да сваки грађанин наше земље зна да није сам, да ће држава бити уз њих и да ће помоћи увек када затреба“, рекла је Кисић Тепавчевић. 

 

Један од градова који је добио наменска средства је Лесковац, чији је градоначелник Горан Цветановић рекао да је подршка Министарства веома значајна за тај град и да она осликава добру сарадњу локалних самоуправа са државним органима, Владом Србије и председником Србије Александром Вучићем.