Aa

Aa

Потписан споразум о учинку за 2016. - Посао за 40.918 лица кроз програм НСЗ

Потписан споразум о учинку за 2016. - Посао за 40.918 лица кроз програм НСЗ

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић потписали су данас Споразум о учинку за 2016. годину, који предвиђа да кроз активне мере запошљавања прође око 131.000 особа.

Вулин је после поптисивања рекао да НСЗ има пред собом важан задатак и обавезу да од 2,8 милијарди динара и 550 милиона издвојених за запошљавање особа са инвалидитетом утроши 95 одсто.

"То значи да ће кроз активне мере запошљавања проћи око 131.000 лица, а гарантујемо да ће бити запослено 40.918. Очекујемо да се настави са порастом ефективног запошљавања кроз мере активне политике запошљавања које су предвиђене", поручио је министар.

Да би то било могуће, како је рекао, у плану за ову годину се по први пут предвиђају значајне олакшице за послодавце, како би лакше запошљавали људе и растерећеније улазили у споразуме са НСЗ.

"За одређене мере смањили смо обавезу послодавца да радника задржи 12, уместо 24 месеци, а за поједине мере уместо задржавања радника на 12, задржавање на шест месеци", прецизирао је Вулин.

Он је подвукао да тиме надлежни показују да им је стало да запосле људе.

"Боље да запослимо неког 12 месеци него да одбијемо неког са мером од 24 месеца, онда је и послодавцима лакше, а ми смо сигурни да ће и проценат запошљавања бити већи", поручио је Вулин.

Такође, како је рекао, повећане су надокнаде за јавне радове, а продужено је и њихово трајање, па ће ти радови уместо три, трајати четири месеца.

Повећан је, према његовим речима, и део субвенција за послодавца који је запослио радно способног корисника новчане социјалне помоћи, са 10.000 сада је 15.000 динара.

"Новац смо употребили на добар начин и сугурно ћемо повећати запошљавање. Помажемо послодавцима да се много лакше одлуче да приме радника преко НСЗ, да користе субвенције и олакшице које им је држава на овај начин омогућила", истакао је Вулин.

Мартиновић је истакао да је споразумом предвиђено онолико средстава колико је та служба захтевала и проценила да може да буде довољно за запошљавање теже запошљивих категорија, за која су средства пре свега и намењена.

Приоритетне категорије су, како је прецизирао, млади до 30 година, старији од 50 година - поготово вишкови који су остали без посла током приватизације, или у предузећима у процесу реструктурирања, као и они који ће се појавити као вишкови након рационализације у јавном сектору.

У приоритретне категорије теже запошљивих спадају и особе са инвалидитетом, Роми и неквалификоване особе.

Мартиновић је истакао да је прошлогодишњи план био да се укључи око 130.000 лица, од чега 7.270 особа са инвалидитетом, а укупно је укључено 150.953, од којих 7.578 особа са инвалидитетом.

"Дакле план за 2015. смо премашили за око 15 одсто. Верујем да ћемо премашити и план за ову годину", рекао је Мартиновић и захвалио министру Вулину, али и Влади Србије на разумевању.

Према његовим речима, квалитетне мере са највећим бројем учинка су Програм стручне праксе са око 95 одсто успешности, као и субвенције за самозапошљавање, где је забележено увећање од 20 одсто више у односу на план.

"Највећи обухват лица има мера за најтеже запошљиве категорије, неквалификована или полуквалификована лица, кориснке социјалне помоћи и Роме, који се укључују углавном у програме јавних радова, где смо имали 10.853 лица, односно више од 60 одсто више у односу на план", рекао је Мартиновић.

Он је додао да су сви јавни позиви расписани и позвао све послодавце да се укључе у програме НСЗ.