Aa

Aa

Потписан Споразум о учинку НСЗ-а за 2020. годину

Потписан Споразум о учинку НСЗ-а за 2020. годину

Потписан Споразум о учинку НСЗ-а за 2020. годину

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић потписали су Споразум о учинку НСЗ-а за 2020. годину и том приликом министар је истакао да Република Србија наставља да улаже у своје грађане као и да ће у овој години још већу пажњу посветити онима који чекају дуго на запошљавање или који припадају категорији теже запошљивих лица, да до адекватног посла дођу што пре.

 

Како је министар навео, у плану је да у овој години најмање 122.240 незапослених људи добије своју шансу за посао и најмање 7.400 особа са инвалидитетом.

 

„У финансијском плану НСЗ-а за 2020. годину, за реализацију мера активне политике запошљавања опредељена су средства у износу од 3 милијарде и 700 милиона динара, за мере и активности професионалне рехабилитације и подстицање запошљавања особа са инвалидитетом из буџета је издвојено 550 милиона динара, док је преко програма ИПА 2013 обезбеђено 23 милиона и 600 хиљада динара“, рекао је Ђорђевић и нагласио да је у овој години први пут из буџета за преквалификацију и доквалификацију у IT области издвојено додатних 150 милиона динара.

 

Министар је истакао да ће највише пажње бити посвећено теже запошљивој категорији, особама преко 50 година старости, неквалификованим лицима, женама, као и онима који чекају дуже од 12 месеци за посао и којима треба прво радно искуство. 

 

„Верујем да ће све ове мере дати боље резултате и већу ефикасност када је у питању запошљавање, а  и уколико буде потребно држава ће сваки године одвајати још више средстава, у складу са могућностима“, нагласио је Ђорђевић. 

 

Министар је рекао да ће у наредном периоду НСЗ имати већу ефикасност на терену као и да ће се тежити томе да се будуће генерације образују у складу са тржиштем рада, чиме ће се смањити потреба за преквалификацијама. 

 

„Како је председник Александар Вучић најавио, приликом представљања пројекта „Србија 2025“, у плану је трансформисање НСЗ-а, јер Србија данас има другачије околности у којима ради, односно економију у успону и нова радна снага ће захтевати да држава буде на време прилагођена таквим условима рада“, рекао је министар.   

 

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је да су овим Споразумом јасно прописани циљеви и мере према којима треба да се управља у овој години и да је најважније имати јасне задатке колико лица и колико припадника теже запошљивих категорија треба да буде укључено у разне врсте програма. 

 

„У овој години, као и у 2019. циљ НСЗ-а бити унапређење квалитета радне снаге и улагање у људски капитала, а пре свега укључивање младих људи, који излазе из система образовања, у све програма обука, приправника и стручне праксе. Оно што је важно је да су повећани појединачни износи стручне праксе и приправника како би били примамљивији и атрактивнији за младе људе, који ће желети да остану у својој земљи , али и ради брже трансформације из сфере образовања у сферу рада“, рекао је Мартиновић.