Потписан Споразум о социјалној сигурности између Републике Србије и НР Кине

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и заменица министра за људске ресурсе и социјалну сигурност Народне Републике Кине, Јиџен Џанг потписали су Споразум о социјалној сигурности након састанка делегација двеју земаља.

 

Министар Ђорђевић истакао је да односе две државе одликује висок степен узајамног поверења и међусобна подршка по најважнијим питањима. Ђорђевић је рекао да се билатерални односи додатно интензивирају управо и формализацијом сарадње у области социјалног осигурања.

 

„Потписани Споразум, поред унапређења узајамне сарадње у области социјалне сигурности, за циљ има да грађанима пружи адекватну заштиту права и сигурност. Њиме се регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, и то право на старосну, превремену старосну пензију, инвалидску и породичну пензију, за све наше држављанине који одлазе на рад у Кину, као и грађани Кине који долазе на рад у Србију.

 

Верујем да ће се овим Споразумом свим грађанима Србије и Кине омогућити остварење свих права без обзира у којој земљи раде“, рекао је Ђорђевић и додао да је један од приоритета Владе Републике Србије стварање бољих услова живота и рада њених грађана.

 

Делегације су на састанку разговарале и о могућностима закључивања Споразума о привременом запошљавању држављана НР Кине у Р. Србији и држављана Р. Србије у НР Кини, имајући у виду чињеницу да највећи број издатих дозвола за рад чине управо дозволе издате кинеским држављанима, али и да расте интересовање грађана Р. Србије да се радно ангажују у НР Кини. Тема састанка била је и разматрање модалитета за подизање сарадње инспекција рада на виши ниво.

 

Заменица министра Џанг истакла је да је потписивање Споразума о социјалној сигурности од изузетног значаја за обе земље, као и да на најбољи могући начин допуњује сарадњу Р. Србије и НР Кине.

 

Џанг је изразила задовољство што има прилику да борави у нашој земљи и да се упозна са политиком запошљавања, системом социјалних услуга и осталим делатностима значајним за ресорна министарства.  

                                         

Делегација Министарства за људске ресурсе и социјалну сигурност Кине боравиће у тродневној посети Србији од 7. до 9. јуна.