Aa

Aa

Потписан нови Програм достојанственог рада са Међународном организацијом рада

Потписан нови Програм достојанственог рада са Међународном организацијом рада

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић потписао је  са помоћником генералног директора Међународне организације рада и Регионалним директором за Европу и Централну Азију Хајнц Колером, замеником председника Уније послодаваца Србије Иваном Ковачевићем, председником Савеза самосталних синдиката Србије Љубисавом Орбовићем и председником УГС „Независност“ Зораном Стоиљковићем Програм достојанственог рада за период од 2019. до 2022. године.

 

Министар Ђорђевић истакао је да овај документ има за циљ да унапреди достојанствени рад путем кохерентног приступа за остваривање циљева постављених националним стратегијама развоја и преузетим обавезама које су садржане у Оквиру Уједињених нација за развојну помоћ (УНДАФ) и обухваћене циљевима одрживог развоја Уједињених нација и Споразумом о стабилизацији и придруживању Европској унији.

 

„Иако често имамо различита мишљења са послодавцима и синдикатима, управо она доносе најбоља решења. Само заједничким радом и размењивањем идеја можемо донети одлуке које су најповољније за наше грађане, били они радници или послодавци. Битно је да сви имамо заједнички циљ, а то је стварање модерне, богате и развијене Србије, која ће бити по мери свих грађана“, нагласио је министар.

 

Како каже, Министарство се кроз предлоге за измене старих закона, обезбеђивање преквалификација и доквалификација, као и спречавањем рада на црно, активно бави унапређењем положаја радника.

 

Ђорђевић је навео и да је Министарство, свесно проблема миграција, основало Координациони тим који чине еминентни стручњаци из различитих области и чланови Владе Републике Србије и додао да верује да ће њихови предлози бити плодотворни.

 

„Обавеза Републике Србије јесте обезбеђивање достојанственог рада свим грађанима. Желимо да млади остану у Србији, да се овде школују, раде и оснују своје породице и својим знањем и ангажовањем своју земљу учине још бољим местом за живот. Поред тога, верујемо да ће се вратити и они који су већ напустили своју земљу, али и да ће страни држављани препознати потенцијал који наша држава има и доћи овде да живе и раде“, закључио је министар.