Aa

Aa

После 70 година Светска федерација ветерана у Београду

После 70 година Светска федерација ветерана у Београда

После 70 година Светска федерација ветерана у Београду

Читај ми

„Србију је створила борба и сви смо потомци неких ветерана, а данас у времену у којем сви више инсистирају на разликама, Србија је јасно војно неутрална и улаже више у промоцију дијалога, мира и стабилности“, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић пред почетак Генералне скупштине Светске федерације ветерана која се одржава у Београду од 6. до 10. марта. Он је подсетио  да смо сви потомци неких ветерана и да је велико  задовољство и част што се скупштина одржава у Београду  и додао да је српски СУБНОР коорганизатор овог скупа светског значаја, а покровитељ председник Србије Александар Вучић.

 

Селаковић је истакао да је Србија поносна на своју историју и чињеницу да је увек била на правој страни историје и додао да је конзистентна спољна и унутрашња политика један од разлога који је Србију препоручио да буде домаћин Генералне скупштине и Конгреса Светске федерације ветерана. Министар је подсетио да је Београд био домаћин Генералне скупштине 1951. године, те да се Федерација ветерана враћа кући јер је у Београду настала.

 

„Борачко - инвалидска заштита биће високо на агенди Министарства кроз доношење и спровођење аката, као и поклањања дужне пажње борачкој популацији“, рекао је Селаковић додајући да се велика пажња придаје категоријама инвалида, породицама палих бораца, али и члановима борачке популације, као и наставку процеса верификације бораца на основу новог закона.

 

„Кроз буџет Србије за ову годину за борачко инвалидску заштиту опредељено је 17,9 милијарди динара што је  директан резултат доношења Закона о борачко инвалидској заштити“, закључио је министар Селаковић.

 

Председник Светске федерације ветерана Дан Виго Бергтуна истакао је да је организација отворена за сарадњу ветерана из целог света и нагласио важност концепта поштовања различитости што је и мото  федерације.

 

„Концепт поштовања различитости битан је посебно у актуелном тренутку када се пропагира поларизација на оне који су за и против. У времену лажне пропаганде и друштвених медија који шире конфликте“, објаснио је он.

 

Бертгуна је навео да Федерација жели да покаже свету да  брине о ветеранима ма из које државе били. „Није лако водити међународну организацију у времена пуна пропаганде на све начине и са свих страна. Нисмо политичка организација, не заузимамо ниједну страну ни у једном конфликту чак и ако нас гурају владе да то урадимо“, рекао је он. Поручио је да Федерација брине о ветеранима и ради на преговорима за мир.

 

Председник СУБНОР-а генерал Видосав Ковачевић истакао је да су Срби увек били у строју победника и на правој страни историје и да заслужују овако велики ветерански скуп. Подсетио је да се догађај одвија на 75 година од формирања СУБНОР-а, после више скупова на којима је промовисан антифашизам и сарадња од 2017. године. Подвукао је да на свим скуповима ветерани говоре другачије, те да има људи у свет који другачије мисле од својих влада. „Пратимо политику председника Александра Вучића, развијамо регионалну сарадњу. Питања о којима не можемо да се договоримо, прескачемо, о осталом разговарамо, тако радимо и постали смо добри пријатељи“, рекао је генерал Ковачевић.

 

Међународни скуп ветарана биће одржан од 6. до 9. марта уз учешће представника из 38 земаља света.  Домаћин скупу је СУБНОР Србије уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а под покровитељством председника Србије Александра Вучића.

 

Извор Танјуг