Aa

Aa

Посета Дому за лица ометена у менталном развоју „Otthon“ Стара Моравица

Посета Дому за лица ометена у менталном развоју „Otthon“ Стара Моравица

Читај ми

Државни секретари у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Владимир Илић и др Ненад Иванишевић, и председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор, посетили су данас Дом за лица ометена у менталном развоју „Otthon“ у Старој Моравици, који је ресорно министарство уврстило на листу приоритетних објеката из социјалне заштите којима је потребно улагање ради унапређења услуге смештаја корисника и квалитета рада запослених.


Приликом посете Дому државни секретар Владимир Илић је нагласио да је у претходне три године Министарство за рад за адаптацију Дома и опрему уложило 11.475.000 динара. Илић је поручио да, поред инвестиционих улагања, Министарство улаже и у развој услуга на локалном нивоу, па је тако у 2016. години наменским трансферима Бачкој Тополи опредељено 3.517.919 динара за развој услуга на локалном нивоу, а у 2017. опредељено је скоро дупло више средстава − 6.085.765,42 динара.
Државни секретар Ненад Иванишевић је рекао да је данашња посета одличан пример сарадње републичких и покрајинских органа. Како је навео, у Дом ,,Оtthon“ у наредне две године уложиће се средства са којима ће та установа добити све што јој је потребно. Иванишевић је подсетио да су у склопу ЕУ пројекта ,,Отворени загрљај“ у Дому изграђене две нове куће, а једна је адаптирана. Куће су, како је навео, опремљене за смештај 14 корисника. Државни секретар је изнео податак и да је вредност тог пројекта 180.000 евра.
Председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор, је истакао да је договорена квалитативна промена у начину функционисања Дома за лица ометена у менталном развоју у Старој Моравици. Он је изјавио да ће се планираним улагањем заокружити ефикасно пружање услуга у тој установи.
Дом „Otthon“ Стара Моравица основан је 1946. године и збрињава лица ометена у менталном развоју старија од 18 година. Tренутно је у установи смештено 299 корисника − ментално теже и тешко ометена одрасла лица, који су распоређени у четири павољона у 58 соба, а запослено је 114 радника.