Aa

Aa

Помоћница министра Барошевић отворила турнир НЛБ лиге у Београду

Помоћница министра Барошевић отворила турнир НЛБ лиге у Београду

Помоћница министра Барошевић отворила турнир НЛБ лиге у Београду

Читај ми

Помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић отворила је турнир НЛБ лиге који је, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, одржан у дворани Александар Николић на Општини Палилула, у организацији Клуба кошаркаша у колицима „Сингидунум Црвена Звезда”.

 

Том приликом Барошевић је истакла да спорт за особе са инвалидитетом представља, пре свега продужену рехабилитацију, а поред тога је од изузетне важности за њихову социјалну интеграцију.

 

Барошевић је нагласила и да спортске активности особа са инвалидитетом доприносе и подизању свести друштвене заједнице о могућностима особа са инвалидитетом и подсетила да је кошарка у колицима параолимпијски спорт још од одржавања првих параолимпијских игара у Риму, 1960. године.

 

Сектор за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржава рад клубова кошаркаша у колицима путем конкурса које реализује и тако ће бити и у наредном периоду, поручила је Баошевић.

 

Председник клуба Жељко Ћирковић захвалио се помоћници министра Биљани Барошевић на подршци у раду клуба и организацији турнира и у знак захвалности уручио статуу кошаркаша у колицима.

 

Свечаном отварању турнира присуствовао је прослављени кошаркаш Владимир Кузмановић, као и кошаркаши Кошаркашког клуба Црвена Звезда Мирослав Радуљица и Џон Холанд.

 

На турниру су се такмичиле екипе кошаркаша у колицима из Србије, Републике Српске, Црне Горе и Хрватске.

 

Клуб кошаркаша у колицима основан је 25. октобра 2001. године под називом Дунав, да би 2013. године променио име у Сингидунум. Почетком октобра 2021. године овај клуб са Кошаркашким клубом Црвена Звезда потписује протокол о сардњи и од тада носе име Сингидунум Црвена Звезда.

 

У сарадњи са осталим клубовима тадашњи Дунав 2004. године оснива Савез кошаркаша у колицима Србије. Исте године покреће Прву лигу Србије, чији су вицешампиони били све до 2011. године да би од тог периода до данас освојили 11 узастопних титула. „Сингидунум Црвена Звезда” дао је изузетан допринос репрезентацији Србије.