Aa

Aa

Помоћ штићеницима СОС Дечијег села

Помоћ штићеницима СОС Дечијег села

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, почео је рад на новој дужности посетом СОС Дечијем селу "Др Милорад Павловић" у Сремској Каменици, чијим је штићеницима предао помоћ од пет тона средстава за хигијену, дар новосадске компаније "Албус". "Једно друштво и његов успех мери се по томе колико се брине о својим најслабијима, каже министар Александар Вулин. Морамо да будемо штедљивији, дисциплинованији и морамо да научимо да плаћамо порез", нагласио је Вулин.

Министар Вулин је изјавио да је у нашем друштву потребно више штедљивости и дисциплине, нагласивши да, између осталог, "морамо да научимо да плаћамо порез", како бисмо овој деци и другим социјалним категоријама могли на прави начин да помогнемо. "Једно друштво и његов успех се мери по томе колико се брине о својим најслабијима. Деца без родитељског старања морају да имају нашу највећу пажњу и пуну негу", истакао је Вулин.

"Држава Србија није толико сиромашна да би ова деца упознала оскудицу и немаштину. Држава је ту да помогне колико може", рекао је министар напоменувши да је ових дана читао како неки "познати људи" у Србији једни другима купују скупе рођенданске поклоне, "силне мерцедесе" и друго.

"Радујем се због тога али мораћу да замолим пореску инспекцију да провере да ли је и пореска пријава дародавца баш на нивоу тако великог поклона. Ако није, тај дародавац требало би да зна да је узео од ове деце", казао је Вулин.

Напомињући да је поклон који је предат установи СОС Дечије село није финансиран из буџета, него да су радници "Албуса" одвојили део свог профита за то, министар је нагласио да би требало да буде промењен однос према дародавцима - да они који одвајају део својих прихода за социјалне потребе буду ослобођени пореза или да се на неки други начин стимулише такво друштвено одговорно понашање.

Директор Дечјег села Срђан Егић захвалио је Вулину што је свој рад на новој дужности почео баш из ове значајне установе, са 40 година дугом традицијом, нагласивши да на тај начин држава показује да схвата важност те институције.



Радници у јавном сектору нису криви за дугове и кризу


Вулин је изјавио да не сматра да су радници у јавном сектору криви за кризу у Србији, дубиозе и направљене велике дугове, напомињући да евентуалним протестима против Владиних мера опште рационализације проблеми које имамо неће моћи да буду решени.

Истичући да се ускоро очекује примена донетих мера као и доношење нових мера рационализације, он је напоменуо да постоје одлуке које мора да донесе Влада Србије, али има и оних које у оквиру министарстава "можемо и сами да урадимо, на пример да се одрекнемо дневница или да смањимо непотребан путовања".



Сремска Каменица, министар рада и социјалне политике Александар Вулин,
о плану рационализације у јавном сектору и смањењу плата



Сремска Каменица, министар рада и социјалне политике Александар Вулин,
о плану рационализације у јавном сектору и смањењу плата

Одговарајући на питање да ли се могу очекивати протести у школству, здравству или другим секторима, због примене рестриктивних мера, он је напоменуо да може да разуме евентуалне протесте запослених али је додао да се на тај начин ствари не могу решити.

Мањак у државној каси може бити надокнађен штедњом или задуживањем, сматра Вулин и наглашава да, уколико наставимо задуживање, "потрошићемо школу ове деце, потрошићемо њихово здравство".

"Ми смо, на срећу или нажалост, дошли у време када дугови морају да се плаћају, што значи да не можемо да правимо нове", нагласио је министар Вулин. Понављајући да ће разумети сваки евентуални протест против нових мера, он је истакао да ћемо у наредном периоду морати много боље да се организујемо и одговорније понашамо јер "другог избора немамо".