Aa

Aa

Помагати угроженим групама у целој Србији

Помагати угроженим групама у целој Србији

Читај ми

ВЛАСОТИНЦЕ – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин отворио је данас у Власотинцу објекат у коме ће становати особе са менталним и интелектуалним потешкоћама из општина Власотинце и Црна Трава.

Објекат "Становање уз подршку" подигунут је захваљујући Делегацији ЕУ, која је донацијом помогла реновирање зграде, а министар Вулин је тим поводом оценио да свака локална самоуправа у Србији има потребу за таквим објектом.

„ Ово је добар пут и ово је начин да се људима довољно помогне. Жеља министарства је да се овакве услуге врше у читавој Србији, да овакве услуге постану део свакодневног живота сваке локалне самоуправе", рекао је Вулин.

Укзао је да у Србији нема локалне самоуправе у којој нема особа које би могле да уђу у програм "Становање уз подршку".

Констатовао је, међутим, да нажалост постоје локалне самоуправе које то немају пре свега због недостатка средстава. Узрок томе је, додао је, понекад предрасуда а понекад и недостатак интересовања.

Комплетан пројекат коштао је 142.000 евра а највећи део новца обезбеђен је преко Делегације ЕУ.

„ Општина Власотинце је издвојила 22.000 евра за овај пројекат. Његова реализација је од великог значаја за будући развој социјалних услуга на подручју Власотинца. Ми се трудимо да сваком грађанину коме је потребна, пружимо социјалну услугу“, рекао је председник општине Власотинце Мирослав Љубеновић.

Зграда за "Становање уз подршку" изграђена је на површини од 87 квадратних метара и услуге већ добијају три особе о којима брину четири неговатељице.

Током посете Власотинцу министар Вулин је посетио и зграду Центра за социјални рад која је комплетно реновирана уз подршку Краљевине Норвешке, локалне самоуправе и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Вулин је одржао и састанак са начелником Јабланичког управног округа, председником општине Власотинце и директорима филијала НСЗ, фонда ПИО и Центра за социјални рад.