Положени венци код споменика маршалу Франше Д’ Епереу

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положиo je венац код споменика маршалу Франше Д’ Епереу и поручио да је да је он био велики и искрени пријатељ Србије што је показао командујући током пробијања Солунског фронта у Првом светском рату, након чега је ослобођен Београд.

 

„Србија ће наставити да негује пријатељство са Француском, јер жели да јој покаже неизмерну захвалност на помоћи када јој је то највише требало током Првог светског рата. Захвалан сам и породици маршала Д’ Епереа која је данас овде и тиме наставља да негује пријатељске односе са нашом земљом“, рекао је Ђорђевић.

 

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони нагласио је да му је част да присуствује достојанственом сећању на Д'Епереа, који се залагао за француско-српско пријатељство, које ове две земље и данас негују.

 

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је велика победа војске којом је командовао Франше Д'Епере на Солунском фронту, касније и ослобађање Београда, допринело победи у Првом светском рату.

 

Он је најавио да ће ове године у Београду бити обележена стогодишњица завршетка Првог светског рата и ослобођења Београда у том рату и да ће тада бити одржани дани Француске.

 

Унука Маршала Д’Епереа Клод де Сен Пјер поручила је да је њен деда био окренут развоју добрих односа Србије и Француске и да ће и она и њена породица доприносити развоју добрих односа грађана две земље.