Aa

Aa

Политика Србије према мањинама по највишим светским стандардима

Политика Србије према мањинама по највишим светским стандардима

Читај ми

БЕОГРАД - Политика Србије према националним мањинама је у складу са највишим светским стандардима и мало земаља у свету могу да се похвале таквом политиком, оценио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Отварајућ први сајам посвећен националним мањинама које живе у Србији "Мозаик Србије", Вулин је рекао да Србија своје националне мањине поштује, воли и да жели да унапреди њихов положај.

"Ниједна национална мањина у Србији никада неће бити таоц било чије политике. Ми националне мањине не доживљавамо као неког ко на било који начин треба да сноси последице политика које се спроводе ван наших граница", казао хе Вулин.

Према његовим речима националне мањине су важан део друштва и неко кога Србија "воли и на чијем положају ради".

Вулин је нагласио да се у Србији људска права поштују и сваки дан унапређују и да не постоји њихова системска дискриминација ниједне групе, нити због сексуалног опредељења, боје коже или социјалног питања.

"Борба за људска права се у Србији развија и унапређује не зато што то неко тражи од нас или нас условљава, већ зато што мислимо да само тако Србија може бити успешна", додао је Вулин наглашавајући да су националне мањине важан део друштба због куктурних разлика које нас све чине још бољим.

Он је навео и да се у Србији издаје 118 штампаних медија на језицима националних мањина, од којих 39 мешовитих, као и да се на 76 телевизијских канала емитује 8.000 програма, а на 103 радио станице се емитује 11.000 сати месечног програма на језицима националних мањина.

Вулин је нагласио и да Србија води рачуна и о својој националној мањини коју помаже негде више, нwгде мање политички, економски и културно.