Aa

Aa

Покренут пројекат за запошљавање младих у Србији

Покренут пројекат за запошљавање младих у Србији

Читај ми

БЕОГРАД- Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин и министар омладине и спорта Вања Удовичић посетили су данас компанију "Ер Србија" и том приликом најавили пројекат чији је циљ повећање могућности запошљавања младих и стварање услова за останак и рад у земљи.

Вулин је том приликом саопштио да од укупног броја незапослених у Србији 26,6 одсто чине млади, од којих 14,7 одсто има завршен факултет, и да би им требало омогућити услове да посао нађу у својој земљи, а не да одлазе у иностранство.

Вулин је казао да је "Ер Србија" прича о успеху и да пример који даје та компанија би требало да постане пракса у српској привреди.

Он је казао да је у тој компанији 700 младих људи прошле године добило шансу да ради.
"Зато смо кренли од Ер Србије као нечег што је најмлађе, али најуспешније и што треба да послужи као пример другима", казао је Вулин.

Он је навео податке НСЗ према којима је закључно са јануаром ове године на евиденцији те службе било 753. 949 незапослених, а од тог броја 26,6 су млади људи, тачније млађи од 30 година.

Највећи број, односно 50,8 одсто њих има завршену средњу, 17 одсто основну школу или је без квалификација, 7, 6 одсто грађана има струковну школу или вишу сколу, а налази се на евиденцији те службе.

Око 14,7 незапослених чине млади који имају завршен факултет, рекао је министар и додао да је прошле године са евиденције запослено 238.000 грађана од којих су 92.000 млађи од 30 година.

Министар Удовичић указао је на податак да четвртину од укупног броја незапослених у Србији чине млади узраста од 21 до 29 година, као и да Србију на годишњем нивоу напусти један мањи град.

"Иако је тенденција одласка младих из Србије опала она се и даље дешава, а жеља је да нађемо прави начин да спречимо да млади одлазе из земље", поручио је Удовичић.

Како је речено приликом посете "Ер Србији", у оквиру пројекта ће се кроз истраживање и разговор са водећим компанијама у Србији утврдити проблеми и осмислити методе за смањење незапослености младих што је један од основних циљева Владе Србије.

Ер Србија" је прва компанија са чијим се руководством разговарало, а у наредном периоду то ће се учинити и са представницима неких других компанија, навео је министар Удовичић.

Пројекат је покренуло Министарство омладине и спорта уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представника младих из савеза невладиних организација КОМС (Кровна организација младих Србије) и НАПОР (Национална асоцијација практичара и практичарки омладинског рада).