Aa

Aa

Појачан надзор домова за старе, 19 радило илегално

Појачан надзор домова за старе, 19 радило илегално

Читај ми

ВЛАДИМИРОВАЦ - Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је данас да су прошле године затворена 22 центра за старе, од којих је 19 радило потпуно илегално, док три нису поштовала лиценцу, као и да је инспекција од априла прошле године до сада имала 150 надзора.

Он је, уручујући лиценцу за пружање услуге домског смештаја приватној установи за смештај и негу старих лица "Национални дом" у Владимировцу истакао да су прошле године отворена 23 нова објекта за смештај старих лица, као и четири обекта ове године.

Према његовим речима, инспекција социјалне заштите, која је надлежна за домове за старе, имала је 120 надзора од априла 2014., што је највећи број надзора у десетогодишњој историји инспекције социјалне заштите, док је ове године урадила још 30 надзора.

Вулин је прецизирао и да његово министарство приватне и јавне капацитете у потпуности посматра на исти начин.
"Услови су потпуно исти, као што видите, спремни смо и да донесемо помоћ, без обзира да ли је у питању дом за старе у државном, или приватном власништву. Потпуно смо спремни да помажемо и приватне домове, као што помажемо јавне установе. У нашем фокусу је корисник. Када старија особа дође, ми хоћемо да она буде заштићена, чувана, срећна. Да ли је то у приватном, или у јавном дому, за нас је свеједно", рекао је Вулин.

"Наша борба је да се закон поштује, да се илегални објекти за старе потпуно укину, јер, једноставно, тај проблем више не сме да постоји. Као што видите, више смо отворили, него што смо затворили, наш циљ није да затварамо, него да изједначимо услове и да се закони у овој земљи поштују и када су у питању домови за старе", истакао је Вулин.

Управница дома за старе, Марија Матовић истакла је да је добијање лиценце веома важно, јер, како је рекла, то је пре свега законска обавеза, а практично значи да је установа просторно, структурално, кадровски и начином рада оспособљена и спремна да ради овај посао.

Како је навела, посебно је поносна што је "Национални дом", установа капацитета 89 корисника, а тренутно их има 87, добио лиценцу без корекције надлежних из министарства.

Директор "Националног дома" Стоимир Матовић напоменуо је да за 12 година постојања установе три ствари никада нису касниле- лек, ручак и плата те да је ово први пут да ресорно министарство и министар посвете пажњу установи и дођу, на чему се захваљује.
"Ово ће бити велики подстрек да наставимо овако да радимо и да будемо посвећени нашим корисницима", рекао је Матовић.