Aa

Aa

Почело регулисање дуга пензионих фондова Србије и БиХ

Почело регулисање дуга пензионих фондова Србије и БиХ

Читај ми

БЕОГРАД - У Београду је данас потписан Протокол о регулисању међусобних обавеза између пензионих фондова Србије и Босне и Херцеговине, а дугови који укупно износе 1,8 милиона евра требало да се измире до краја године.

Потписивању Протокола је присуствовао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је најавио да ће до краја године сви међусобни дугови бити измирени, а нови се неће правити. "Република Србија пензионом фонду БиХ дугује нешто више од 600.000 евра, док пензиони фонд БиХ нашој држави дугује око

1.214.000 евра", прецизирао је Вулин.

Министар Вулин је нагласио да је Влади Србије стало до сарадње у региону и решавању свакодневних проблема наших грађана.

"Када год политика не учествује у оваквим стварима, све функционише", оценио је Вулин.

Протокол су потписали директор Федералног завода за мировинско и инвалидско осигурање БиХ Зијад Крњић и директор Завода за социјално осигурање Србије Зоран Пановић.

"Ово је процес који траје од 2004. године, када је Споразум ступио на снагу. Овим Протоколом практично заокружујемо процес одштетних захтева. Износ који ће Фонд за републичко пензијско и инвалидско осигурање Србије и Федерали завод за мировинско и пензијско осигурање БиХ разменити је 1,8 милиона евра", рекао је Пановић.

Он је додао да ће све међусобне обавезе бити измирене до краја 2016. године.

Крњић је потврдио да се овим завршава финансијска историја носиоца наших осигурања. "Надам се да ћемо у будућем периоду моћи више да се посветимо реализацији текућих послова на задовољство и оних који тек треба да остваре право на пензију", рекао је он.

Првобитни Споразум о социјалном осигурању измеду тадашње СРЈ и БиХ ступио је на снагу 1. јануара 2004, и њиме су се две државе обавезале да исплаћују своје пензионере, али су се од тада само нагомилали дугови који би овим Протоколом о намирењу одштетних захтева у примени члана 42 Споразума између СРЈ и БиХ о социјалном осигурању, требало да буду намирени.