Aa

Aa

Почела са радом саветодавна Родитељска линија

Почела са радом саветодавна Родитељска линија

Читај ми

БЕОГРАД - У дому за незбринуту децу "Моша Пијаде" данас је почела са радом саветодавна Родитељска линија, а маме и тате позивом на бесплатни телефонски број 0800 007 000 могу добити савете како да реше бројне недоумице везане за родитељство и васпитавање деце.

Линија ће радити од 17 до 20 сати, шест дана у недељи, а замишљена је као пилот пројекат који ће трајати две године, а након тога ће се анализирати да ли је оправдала очекивања и у зависности од тога видеће се да ли ће прећи у редован сервис.

Уницеф је отварање линије помогао са 100.000 долара, док је Телеком обезбедио бесплатну линију, софтвер и опрему.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да родитељи своју децу воле, али да о родитељству имају много тога да науче и да сада имају и кога да питају нешто више о томе.

"Линија за родитеље је доступна свима, сада свако може да каже свој проблем, да тражи помоћ, решење. Ово је један од сервиса који ћемо подржати, који ће живот породицама учинити лакшим", рекао је Вулин и додао да држава мора да се брине о породици.

Он је додао да је линија отворена ванбуџетским средствима, новцем Уницефа и Телекома који су подржали пројекат и позвао и остала одговорна предузећа да помогну онима којима је помоћ потребна.

Директор канцеларије Уницефа у Србији Мишел Сен Ло каже да је линија за родитеље бесплатна и поверљива, а да родитељи неће морати да се представе када позову.

Он је рекао да и сам има четворо деце и да као родитељ није прошао обуку за родитељство.

"Када су моја деца била млађа да сам имао овакву линију, да сам имамо коме да се обратим, мој и њихов живот били би лакши", рекао је Сен Ло.

У дигитралном свету, како каже, тешко је од бака и дека добити било какав савет јер ни они немају искуства у тој области.

У дому за незбринуту децу већ десет година ради СОС Дечја линија, где дечаци и девојчице позивом на број 116111, могу добити савете како да реше проблем вршњачког насиља, како да се уклопе у друштво...

Прошле године СОС Дечја линија имала је више од 14.000 позива, а обучени терапеути који примају позиве кажу да највише зову деца узраста 12 до 14 година.

Директор центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској Зоран Милачић указао је да се након десетогодишњег искуства са СОС Дечјом линијом осетила потреба да се покрене и родитељска линија и да се нада да ће након пилот пројекта линија прећи у редован сервис.