Aa

Aa

Почела кампања „Безбедан рад - здрава будућност“

Почела кампања „Безбедан рад - здрава будућност“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић,  градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић и в.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула, поводом Одлуке Владе Србије да се 2019. година прогласи годином безбедности и здравља на раду, одржали су први састанак са представницима лиценцираних агенција за обављање овe делатности у Новом Саду и тиме отпочели кампању „Безбедан рад - здрава будућност“.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је безбедност запослених предуслов за већи и успешнији привредни раст сваке земље и додао да је обавеза Републике Србије, али и свих послодавца, да грађанима обезбеди боље услове рада, заштиту и безбедност на раду, јер сваки радник својој породици мора да се врати безбедан и здрав на крају радног дана.

 

„Република Србија на челу са председником Александром Вучићем учинила је све да обезбеди што више нових радних места, истовремено показујући своју посвећеност сталном унапређењу положаја запослених. У 2019. години додатна брига о радницима и борба за безбеднији рад, као и право на здрав рад, биће приоритет рада ресорног министарства и верујем да ћемо вредним радом и трудом успети да радницима обезбедимо сва прва која им припадају.“, нагласио је министар.

 

Поред медијске кампање и низа састанака који ће се одржавати у наредном периоду, министар је истакао да су у плану и доношење новог Закона о безбедности и здрављу на раду, Закона о осигурању у случају повреде на раду, као и измена Правилника о професионалним болестима.

 

Како каже, и даље постоје агенције које свој посао не обављају у складу са законом и јавност то мора да зна. Из тог разлога, поред прекршајних и кривичних пријава, Министарство је израдило и регистре свих агенција које раде у складу са законом, али и оних који га крше и тај списак биће доступан и на сајту.  

 

„Наставићемо да радимо на унапређењу положаја радника, радног окружења и права послодаваца. Верујем да ћемо бољом заштитом наших радника и обезбеђивањем безбеднијег рада успети да привучемо и нове инвестиције, да запослимо нове раднике који ће, поред материјалног статуса,  бити задовољни начином на који се послодавци опходе према њима као и условима у којима раде“, истакао је Ђорђевић.

 

Градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић истакао је да у стварању бољих услова рада морају заједнички да делују државни органи, односно ресорно министарство, Управа за безбедност и Инспекторат за рад, локалне самоуправе, али и сами послодавци и радници. Како каже, на тај начин остварење постављених циљева ће бити могуће.

 

В.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула рекла је да је циљ ове кампање да се у 2019. години смањи број повреда на раду и настрадалих.

 

„Кроз низ активности и медијску кампању желимо да унапредимо положај наших радника у целој Србији, јер су нам сви једнако важни и верујем да ћемо бити земља која ће се поносити условима у којима раде грађани Србије“, истакла је Фуртула.