Aa

Aa

Параолимпијцима исте награде за медаље као олимпијцима

Параолимпијцима исте награде за медаље као олимпијцима

Читај ми

БЕОГРАД - Стрелци, који ће учествовати на Параолимпијским играма, отпутовали су у Рио де Женеиро, а на аеродрому Никола Тесла јутрос их је испратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је рекао да је Србија једина земља која ће за освојене медаље параолимпијце наградити једнако као што је то учинила у случају олимпијаца.

Он је петорици стрелаца пожелео добре резултате, да дају максимум и да се боре за Србију, како су то, приметио је, радили свих ових година, а yбог чега су људи у Србији били на њих поносни.

"Параолимпијски спорт се за Владу Србије не разликује од олимпијслког спорта. Ми смо једина земља у региону која је награде и стимулације параолимпијцима у потпуности изједначили са онима које даје олимпијцима", рекао је Вулин.

Сви су они спортисти, оценио је, боре се за своју земљу и заставу, те морају бити награђени, поштовани, вољени, цењени на потпуно исти начин.

"Ово је прилика да покажемо колико је Србија напредна земља, колико Србија има људе којима је вредно да се поноси. Може да покаже читавом свету колики су наши домети и колико смо сви напредовали и у поштовању права особа са инвалидитетом", рекао је министар.

Паралиолимпијцима је пожелео да га обрадују медаљама, поручивши им: "Да усрећите Вању Удовичића, растужите Душана Вујовића и поносним учините и председника Владе и Србију".

Параолимпијац Растко Јокић каже да ће ово за њега бити ново искуство, јер је дебитант, да ће дати све од себе јер се спремао јако дуго.

Срећа бити, сматра, бити пресудни фактор у стрељаштву, јер су сви такмичари пођеднако добри.

За параолимпијце биће напоран пут до Риа, али, додао је, имаће довољно времена да се опораве, јер у Бразил стижу пет дана пре отварања игара.

Председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић каже да су момци који путују у Рио најбоље што Србија има и овом тренутку, да су вредно тренирали између два олимпијска циклуса, учествовали на европским и светским првенствима и постигли сјајне резултате.

"Надамо се најбољем и они неће да прогнозирају медаље. Момци који путуију у Рио су у рангу европских и светских рекордера и очекујем медаље", рекао је Мићовић.

Пре стрелаца јутрос је у Рио отпутовало још 12 спортиста из Србије, који ће се осим у стрељаштву такмичити и у атлетици, стоном тенису, дизању тегова.