Aa

Aa

Ове године 400 милиона динара за најугроженије

Ове године 400 милиона динара за најугроженије

Читај ми

КРУШЕВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је данас Геронтолошки центар у Крушевцу и том приликом рекао да је ове године издвојено 400 милиона динара за 122 општине како би се подржали пројекти социјалне заштите у заједници којима је обухваћено око 40.000 корисника.

Крушевац је добио највише новца, сразмерно издвајањима локалне самоуправе, 14.095.000 динара, а захваљујући том новцу обезбеђена је и одрживост двадесетак постојећих услуга и створена могућност за увођење нових.

"Са ових 400 милиона динара који смо одвојили за 122 општине ми смо обезбедили несметан наставак живота и функционисање у својој заједници за више од 40.000 корисника. Они ће моћи и ове године да рачунају на услуге у заједници", рекао је Вулин након обиласка Геронтолошког центра.

Корисници центра нису крили одушевљење што је министар дошао у посету, хвалили су особље, храну, лекаре, а од министра Вулина тражили да им поздрави колеге политичаре у Београду - Вучића, Дачића... и да им каже да и они дођу да их посете.

Открили су министру да се у дому лепо друже, да се ту јављају и велике љубави попут Драгане Јовановић и Споменка Глигоријевића који су постали и цимери у соби, а има и оних који, како кажу, неће јавно да открију љубав, углавном због деце.

Министар Вулин каже да сваки корисник социјалне заштите мора да има максимално квалитетне услуге, без обзира где жив и да је министарство донело одлуку и пронашло средства у буџету којим се локалним самоуправама помаже да одрже већ постојећи ниво услуга у заједници али да их и повећају.

"Ове године министарство је одвојило 400 милиона динара, а ранијих година је то било на нивоу од 50 милиона динара. Идуће године имаћемо иста и већа средства, што значи да смо на путу да сваку услугу коју имамо у заједници учинимо одрживом", нагласио је министар.

Са добијеним средствима Крушевац ће, како каже моћи да оџи постојеће програме посебно програм геронтодомаћица којих тренутно има 28 и које помажу најугроженијим градским али и сеоским домаћинствима.

Заменица градоначелника Крушевца Јасмина Палуровић објаснила је да ће средства која ће бити пребачена том граду за услуге које већ раде и за неке нове услуге бити употребљена на најбољи могући начин.

"Ми ћемо се трудити да одржимо постојеће услуге и евентуално пронађемо начин да их проширимо", рекла је Палуровић.

Она је подсетила да се тренутно у овом граду спроводе услуге геронтодомаћица, услуге подршке особама са инвалидитетом, затим услуге пратиоца...

"Из буџета се финансира двадесетак услуга и ова помоћ из министарства је била неопходна да све те услуге одржимо и проширимо", каже она.

Директорка геронтолошког центра Славица Ђурђевић упознала је госте са радом установе - да је капацитет центра 220 кревета да је тренутно смештено 180 корисника, од тога 80 зависних, 50 полузависних и 50 независних, о којима брине 104 запослена радника.