Aa

Aa

Отворене реновиране просторије Центра за породични смештај и усвојење у Ћуприји

Отворене реновиране просторије Центра за породични смештај и усвојење у Ћуприји

Читај ми

ЋУПРИЈА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин отворио је данас реновиране просторије Центра за породични смештај и усвојење у Ћуприји где је изјавио да је Србија по броју деце у хранитељским породицама прва у Европи.

Према његовим речима, у Србији има више од 6.000 деце без родитељског старања, од којих се 800 налази у институцијама, док су остали у хранитељским породицама.

"То показује колики је значај хранитељства за наш систем и са каквим процентом деце у хранитељским породицама можемо да кажемо да смо први у Европи", рекао је Вулин.

Он је додао да је то заслуга свих хранитеља који своју енергију и емоције дарују деци без родитељског старања.

Како је рекао то је најбољи начин, после биолошке породице, за бригу о деци, и поручио да ће се Министарство борити да, пре свега, ојача биолошку породицу.

У адаптацију простора уложено је 600.000 динара које су обезбедили донатори, док је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедило 800.000 динара за реконструкцију крова.

Просторије Центра адаптиране су у оквиру пројекта "Кућа на пола пута", а простор обухвата око 100 квадратних метара, спаваће собе, дневну собу, кухињу са трпезаријом и купатило.

Према речима министра Вулина, "Кућа на пола пута" је пројекат који је усмерен на помоћ деци "у најосетљивије време, када се заврши период њиховог боравка у установама и хранитељским породицама".

"Где ће та деца без родитеља и подршке? Ово је добар начин да им се помогне", рекао је Вулин и додао да га посебно радује најава локалних власти у Ћуприји да ће деца из хранитељских породица имати приоритет при запошљавању.

Он је рекао и да му је драго што је Минситарство обезбедило новац за радове, као и што су се укључили донатори.

Вулин је позвао остале привреднике да део свог профита усмере на помоћ деци.

"Кућа на пола пута" је услуга социјалне заштите чији је циљ смањење социјалне изолације и угрожености деце без родитељског старања и деце са проблемом у понашању по престанку третмана у установама социјалне заштите.