Aa

Aa

Отворена нова онлајн услуга у оквиру Националне дечије линије

Отворена нова онлајн услуга у оквиру Националне дечије линије

Отворена нова онлајн услуга у оквиру Националне дечије линије

Читај ми

У оквиру Националне дечије линије Србије (НАДЕЛ) данас је отворена нова онлајн услуга, која деци и младима омогућава да се обрате за помоћ путем дописивања у оквиру чет бот и Вибер бот апликације, а министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић поручила је да Влада Републике Србије има нулти облик толеранције када је у питању насиље. 

 

„Одржавање физичког и менталног здравља наше деце је приоритет свих нас. У складу са тим, отварање овакве услуге даће додатни допринос у спречавању сваке врсте насиља, нарочито у популацији деце и омладине“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Кисић Тепавчевић је навела да ће нова услуга омогућити да се на лакши начин препозна сваки облик насиља и да се на време реагује, будући да се млађа популација најслободније осећа управо приликом овакве врсте комуникације. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је додала да је циљ да се пружи максимална слобода и подршка свој деци и омладини да пријаве било какав облик злостављања и насиља и да деца знају да нису сама и да имају коме да се обрате за помоћ.

 

Деци се, нагласила је Кисић Тепавчевић, пружа могућност да путем чета поделе своја искуства, размишљања и проблеме са којима се суочавају и то на матерњем језику ,без обзира где се у том моменту налазе.

 

Нови онлајн сервис је пуштен у рад у сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд и Уницеф-а, уз финансијску подршку Европске уније. 

 

Отварању нове онлајн услуге присуствовали су и директорка УНИЦЕФ-а Дејана Костадинова, Леонета Пајет из Делегације ЕУ у Србији и директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска Зоран Милачић. 

 

Костадинова је навела да је борба против насиља над децом један од приоритета Уницеф-а, да је Влада Републике Србије показала чврсто опредељење за нулту толеранцију према насиљу и да се радује наставку сарадње на заустављању насиља према свој деци у Србији.  

 

Пајер је нагласила да су права детета у самој сржи вредности ЕУ и да ЕУ из тог разлога сарађује са великим бројем партнера из државног сектора, међународним организацијама и цивилним друштвом, како би насиље над децом било спречно и како би деца била заштићена. 

 

Милачић је подсетио да Дечија сос линија функционише од 2005. године при Центру, у оквиру борбе против насиља над децом и младима, те изразио уверење да ће нови сервис бити на корист деце.