Aa

Aa

Отворена изложба „Осми март у Србији, Србија је део света“

Отворена изложба „Осми март у Србији, Србија је део света“

Читај ми

На свечаној изложби „Осми март у Србији, Србија је део света“, поводом Међународног дана жена - 8. марта, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, честитао је свим дамама празник и поручио да су жене на свим пољима успеле да остваре импозантне резултате и да су оне те које свакодневно мењају свет и чине да он постане све бољи.

 

„Путем ове изложбене поставке у прилици смо да представимо животне приче 20 жена Србије чије се биографије већ налазе на страницама Википедије. Тиме желимо да повежемо наслеђа жена које су се избориле за значајно место у историји и учинимо их још видљивијим“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је рекао да се Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у партнерству са  кабинетом градоначелника Београда, уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу – GIZ,   придружило дигиталној кампањи  коју спроводи UNESCO, са жељом да се, поред постојећих, на Википедији додају нова имена оних жена које су својом храброшћу, знањем, истрајношћу и мудрошћу оставиле дубок траг у историји Србије.

 

Министар је нагласио и да ће након изложбе у Српско-корејском информативном приступном центру, волонтери Викимедије Србије и запослени у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уносити профиле знаменитих жена које још нису представљене на Википедији.

 

„Овим активностима желимо да промовишемо допринос који су жене Србије дале у  областима које је прописао UNESCO, а чија дела могу да инспиришу све жене данас. Задовољство ми је да вас обавестим да на тај начин постајемо и део светске кампање коју води UNESCO, с обзиром на то да се ова активност данас спроводи и у многим другим земљама широм света“, рекао је Ђорђевић.

 

Ђорђевић је на крају свог говора уручио цвеће мајци, која поред 8. марта, слави и свој рођендан и истакао да га је она научила правим животним вредностима и пружила све оно што је човеку потребно да би био срећан.

 

„Мајка ме је научила шта је то храброст, показала ми је на личном примеру зашто је важно бити истрајан, честит, поштен, лојалан, искрен, добронамеран. Доказала ми је да се срећа увећава само онда када се са другима дели, а да је највеће богатство имати здраву, веселу и сложну породицу, која мирно спава“, истакао је Ђорђевић.