Aa

Aa

Отворена изложба о злочинима Вермахта у Србији

Отворена изложба о злочинима Вермахта у Србији

Читај ми

БЕОГРАД - Изложба "Злочини Вермахта у Србији за време Другог светског рата" отворена је вечерас у Дому Војске Србије у Београду.

Аутор поставке, која обухвата фотографије и документа везана за залочине припадника Вермахта над Јеврејима, Србима и Ромима у Србији током Другог светског рата је Мирољуб Филиповић.

Отварању изложбе присуствовао је министар за рад,запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је истакао да не сме да се заборави све што се дешавало у том периоду.
"Ово не сме да се заборави - холокауст над Јеврејима не сме да се заборави, геноцид над Србима и Ромима не сме да се заборави", рекао је Вулин.

Он је истакао и да, "како буде било мање преживелих, тако ће бити већа потреба за оваквим изложбама и оваквим догађајима и за меморијалима као што је Старо сајмиште"

Према његовим речима, то што се тада дешавало не сме да се заборави "да ми као потомци не би заборавили како је зло снашло наше претке".

Да се холокауст не сме заборавити истакли су и амбасадори Немачке и Израела у Србији Хајнц Вилхем и Јосеф Леви, који су на отварању изложбе осудили злочине почињене за време Другог светског рата.

Вилхем је рекао да су данас, "више од 70 година после стравичних злочина које је починио Вермахт, Немачка и Србија блиски партнери" и да је "данас Немачка привилеговани партнер Србији без обзира на болну историју која нас повезује".
"Зато смо захвални Србији и пуном снагом подржавамо приступ Србије Европској унији" рекао је он, додавши да уједињење Европе, "тај историјски подухват, није окончан док Србија као и остале земље западног Балкана не буде чланице ЕУ".

Леви је поздравио напоре које је Влада Србије уложила у обележавање међународног дана холокауста, захваливши на томе и председнику Републике.
"Са захвалносћу сам гледао напоре Владе Србије да обележи дан холокуста, а у бројним сусретима које је држава Србија организовала учествовали су председник и бројни министри", рекао је он.

Према његовим рецима, обележавање дана холокауста веома је важано за историју и Срба и Јевреја.

На отварању изложбе говорили су и епископ славонски владика Јован, главни рабин Србије исак Асијел и представник Националног савета ромске националне мањине Љуан Кока.

Покровитељ изложбе, која је приређена у сарадњи са више музеја из Србије и Медија центром "Одбрана", је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Свечаном отварању присуствовали су представници Владе Србије, Народне скупштине, чланови дипломатског и војно-дипломатског кора, представници верских заједница и установа културе.