Aa

Aa

Отворен штанд Министарства за рад на Сајму књига

Отворен штанд Министарства за рад на Сајму књига

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин отворио је вечерас уз звуке "Боже правде" штанд министарства на београдском Сајму књига.

Министарство ће, како је најављено, на 59. Сајму књига представити своје активности подељене у четири целине: Ослободилачки ратови Србије - Велики рат, 100 година после; Социјална политика и социјална заштита; Родна равноправност; Рад и запошљавање.

На штанду су постављене и две изложбе - изложба фотографија "Велики рат - поглед из Србије" и изложба ретких и старих књига о Првом светском рату.

Такође, током трајања сама, Републички ПИО фонд и Национална служба за запошљавање сваког дана пружаће информацијеw о својим услугама, а Геронтолошки центар Беорада омогућио је свим заинтересованим посетиоцима штанда Министарства за рад контрлу крвног притиска, шећера и густине костију.

Вулин је отварајући веома посећен штанд поручио да је министарство на чијем је он челу, министарство које се бави људима, од најмлађих до најстаријих, и њиховим проблемима.

После отварања штанда, Вулин је оценио да је ово први пут да се министарство на овај начин представља на Сајму књига и изразио очекивање да ће наступ на Сајму бити добра прилика да покашу шта раде.

"Ми се бавимо људима, од најмлађих до најстаријих, борцима, децом у хранитељским породицама, децом која чекају усвајање, децом у тешким приликама, социјално угроженима. Ми се бавимо 800.000 људи. Има сигурно бољих и уређенијих министарстава али ниједно које се бави искључиво људима", рекао је он.

На питање шта очекује од Сајма књига и наступа министартва, Вулин је рекао да се нада да ће штанд бити посећен и да ће посетиоци уживати у занимљивим трибинама, добити информације од центара за социјални рад, да ће бити речи о хранитељским породицама, да ће се предлагати нови закони...

"Ми смо ту да помогнемо и сви садржаји овде помажу у свакодневном животу", рекао је он.

Говорећи о преквалификацијама и доквалификацијама као лакшем начину да се дође до посла, Вулин је оценио да је то често и једини пут и да је због тога и покренута иницијатива да корисници социјалне помоћи раде, али и да се усавршавају.

У развијеним земљама више људи се запошљава усавршавајући вештине него само после завршеног формалног образовања. Мора се учити да би се радило, рекао је Вулин.

Он је подсетио и да је усклађивање квалификација обавеза Србије.

Ми морамо да ускладимо шифре занимања како би наши радници могли да раде негде другде. То занимање мора да буде признато и одговарајуће урађено, али ми пре свега радимо на томе како да запослимо људе овде, како оне најмлађе који немају искуства, тако и оне најстарије који су остали без посла, рекао је Вулин.

Учењем као и радом показујете друштву да сте захвални за социјалну помоћ коју примате, закључио је он.