Aa

Aa

Откривен споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу у Суботици

Откривен споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу у Суботици

Откривен споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу у Суботици

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и градоначелник Суботице Стеван Бакић открили су данас у Суботици споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, у години у којој се обележава век од смрти једног од најзначајнијих српских владара. 

 

Кисић Тепавчевић је том приликом истакла да је Србија у време владавине краља Петра Првог Карађорђевића доживела најславније тренутке и да генерације памте величанствене победе у балканским и Првом светском рату, ослобођење Старе Србије од османске владавине, као и стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

 

„Народ га је упамтио као скромног човека, који је заједно са њима, са својом војском и официрима, проживео све страхоте албанске голготе у јесен и зиму 1915-1916. године. Свима нам је у аманет оставио да увек будемо на страни слободе, правде и мира, штитећи пре свега интересе свог народа и своје земље“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је навела да грађани Србије данас живе у уређеној, демократској, просперитетној, економски напредној и слободној држави. Обавеза свих будућих поколења је, како је додала, да никада не забораве светле тренутке наше прошлости и оне који су своје животе посветили Србији и остварењима највећих и најузвишенијих идеала.

Откривању споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу присуствовала је и помоћница министарке у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић.

Споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу дело је уметника Зорана Ивановића.