Aa

Aa

Особе са инвалидитетом нису терет већ део заједнице

Особе са инвалидитетом нису терет већ део заједнице

Читај ми

ВЕЛИКА ПЛАНА - Министар за рад, запошљавње, борачка и социјална питања Александар Вулин присуствовао је данас 40. Фестивалу културно - уметничког стваралаштва глувих и наглувих Србије где је навео да је ове године одвојено 550 милиона динара за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом.

''Оно што је важно и што је порука овог скупа, али и политике министарства и владе јесте да особе са инвалидитетом имају право да учествују у свакодневном животу. Они нису наш терет већ су део наше заједнице и имају право да учествују у животу Србије као и сви други. Зато смо ове године одвојили 550 милиона динара за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом што је више него прошле године'', рекао је Вулин.

Он је изразио наду да ће се и убудуће одвајати више новца, али и не само то, већ да ће послодавци разумети да треба да запошљвају особе са инвалидитетом и користе подстицај које даје држава.

Како каже, на тај начин особе са инвалидитетом постају заиста део нашег друштва.

''Трудимо се да, колико је могуће, мобилишемо и донаторску заједницу да помогну и нађемо начина да особе са инвалидитетом имају лакши живот'', рекао Вулин.

Вулин, који је председници удружења глувих и наглувих Србије Сузани Маслаћ Матовић уручио 500 цд -ова са синхронизованим филмовима Монтевидео 1 и 2 које је министарство обезбедило удружењима глувих и наглувих из више од 40 градова Србије, рекао је да кроз 44 организација глувих и наглувих запослено 49 тумача знаковног језика.

Данас смо поделили синхронизовани филм ''Монтевидео, Бог те видео'' тако да ће наши глуви и наглуви суграђани моћи да виде филм који је све нас толико обрадовао. Радимо и са Јавним сервисом тако да је серија ''Улица липа'' по први пут била синхрониозована, рекао је Вулин.

Маслаћ Матовић рекла је да је фестивалу присуствовала бројна публика, а да су учесници припремили разну кореографију.

Наводећи да је одржавање фестивала добро и за Велику Плану, она је истакла да се организује и у другим градовима Србије.

''То је позитивна енегрија'', рекла је она додајући да на фестивалу глуви приказују своје способости и могућности.

На Фестивалу се 20 КУД-ова надметало у области драмско - пантомимских остваривања и модерних игара.