Особе са инвалидитетом морају бити равноправни чланови друштва

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић говорио је на панел дискусији поводом десетогодишњице Конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом и изјавио да је један од најважнијих стратешких циљева Министарства унапређење положаја и заштита права особа са инвалидитетом.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је Република Србија постала једна од 177 земаља чланица УН које су усвојиле Закон о потврђивању Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, али и једна од 92 земље које су усвојиле и Закон о потврђивању Опционог протокола уз Конвенцију УН о правима особа са инвалидитетом.

 

„Република Србија је ратификацијом наведених докумената стала у ред земаља које питање унапређења положаја особа са инвалидитетом посматрају као један од најзначајнијих приоритета и тиме дала могућност својим грађанима да се у случају кршења забране дискриминације могу и непосредно обратити Комитету УН“, рекао је министар.

 

Сума која је из државног буџета у 2018. години издвојена за унапређење положаја особа са инвалидитетом износи 1, 7 милијарди динара, што је знато више у односу на претходну годину, а према речима министра, Влада Србије настојаће да сваке године тај износ повећава.

 

„Реформе, које је 2014. године покренуо председник Републике Србије Александар Вучић допринеле су изласку из кризе и усвајању првог развојног буџета након много година, а тиме се отворио пут за знатно унапређење положаја особа са инвалидитетом“, нагласио је Ђорђевић.

 

Како је министар рекао Министарство предузима низ конкретних мера кроз реализацију пројеката, како би се побољшали услови живота особа са инвалидитетом.

 

„Пројектом „Београд без баријера“, започетим 2015. године, престоница је постала богатија за више од 250 постављених рампи којима је особама са инвалидитетом олакшано кретање у свим деловима града. Министарство спороводи и пројекат којим ће административне зграде у Београду добити мапе са наменом да слепим и слабовидим особама помогне у кретању, као и пројекат који има за циљ да се на свим раскрсницама поставе звучни семафори и тиме ће Београд постати први град у Европи са комплетном звучном сигнализацијом“, навео је министар.

 

Ђорђевић је подсетио и да ће израда социјалних карти и умрежавање институција допринети томе да се социјална помоћ правилно расподели и спречи евентуална злоупотреба.

 

„Наш заједнички задатак јесте да уклонимо све препреке које онемогућавају, не само партиципацију особа са инвалидитетом у свим друштвеним збивањима, већ и њихов пун допринос заједници чији су равноправни чланови“, закључио је министар Ђорђевић.