Aa

Aa

Особама са инвалидитетом бољи услови живота

Особама са инвалидитетом бољи услови живота

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и в.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић обишли су дневни боравак Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) у Оџацима како би у разговору са запосленима и корисницима видели шта то недостаје центру и на који начин услови могу да се побољшају.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је један од најважнијих стратешких циљева Министарства унапређење положаја и заштита права особа са инвалидитетом као и да за остварење тог циља предузима низ конкретних мера кроз реализацију пројеката.

 

Када је у питању Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) у Оџацима министар је истакао да је задовољан стањем које је затекао, али да увек постоји простора да се услови живота додатно унапреде. Како каже, Министарство заједно са локалном самоуправом финансира функционисање овог дневног боравка, који сваке године учествује на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

 

„Влада Републике Србије активно се залаже за стварање бољег положаја особа са инвалидитетом и циљ нам је да кроз реализацију различитих пројеката и  држава и особе са инвалидитетом буду једнако задовољни резултатима. Сви политички напори председника Александра Вучића и Владе Републике Србије усмерени су ка стварању једнаких прилика за све њене грађане без разлике, а борба против дискриминације по било којој основи наставиће да буду један од наших најважнијих задатака. Ове године очекујемо да дневни боравак у Оџацима добије и лиценцу што ће бити још један корак напред у квалитативном смислу”, истакао је Ђорђевић и додао да пример добре праксе може да буде управо отворен дневни боравак у Београду, који је један од најмодернијих на Балкану.

 

Према речима министра, циљ Министарства је да се особе са потешкоћама у развоју интегришу у друштво, јер се најбољи напредак показује када се налазе у биолошким породицама, а како каже може се очекивати и продужење радног времена дневних боравака, како би се олакшало родитељство породицама које имају децу са сметњама у развоју.

 

Након обиласка Дневног боравка, министар Ђорђевић посетио је и Дом за старе и пензионере Кула где је истакао да најстарији грађани треба да знају да држава мисли и брине о њима и да жели да унапреди њихове услове живота, јер они у сваком смислу заслужују сигуран и достојанствен живот.

 

„Влада Србије никада неће заборавити разумевање и подршку коју су јој наши најстарији грађани пружили током тешких реформи. Зато се активно залажемо да им обезбедимо безбрижну старост у сваком смислу. Између државе и локалних самоуправа постоји поверење које ће утицати на унапређење услова живота свих грађана, што и јесте циљ Владе Србије“, рекао је Ђорђевић и додао да је ове године општина Кула добила је више средства преко наменских трансфера него претходне што ће битно утицати и на унапређење услова живота најстаријих грађана.