Aa

Aa

Оснаживању положаја ромске националне мањине

Оснаживању положаја ромске националне мањине

Оснаживању положаја ромске националне мањине

Читај ми

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је данас са заштитником грађана Зораном Пашалићем, председником Националног савета ромске националне мањине Далибором Накићем и председницом ИО националног савета Павом Чабриловски. Основна тема састанка била је заштита и остваривање права ромске националне мањине у домену социјалне заштите и помоћи у време епидемије коронвируса,  као и размена мишљења о дефинисању нових мера за оснаживање положаја ове националне мањине након окончања здравствене кризе.

 

Ђорђевић је изјавио да је поводом здравствене кризе изазване вирусом COVID - 19 и након што је од заменика директора Kанцеларије за људска и мањинска права Драгољуба Ацковића добио све релевантне податке, ромским насељима широм Србије преко Црвеног крста обезбеђена помоћ у виду пакета који су садржали неопходне намирнице. Ђорђевић је додао и да је претходно апеловао на Министарство државне управе и локалне самоуправе да локалним самоуправама наложи да се дезинфикују ромска насеља, као и да се онима, која немају воду за пиће обезбеде цистерне са водом, што је у овом тренутку од изузетне важности. Ђорђевић је истакао да сви грађани Србије морају имати једнаку заштиту, а додатна подршка је најпотребнија онима који се налазе у тешкој матријалној ситуацији.

 

Пашалић је рекао да је свим насељима у којима живи ромско становништво у време епидемије неопходно обезбедити егзистенцијалне услове за живот, а пре свега воду за пиће и хигијену, прехрамбене и пакете за одржавање хигијене, што је недавно и био повод да свим јединицима локалне самоуправе упути допис са захтевом да се то и учини. Како је истакао, велики број јединица је реаговао ефикасно, али и да ће у сарадњи са Националним саветом ромске националне мањине пратити ситуацију у свим срединама и реаговати када дође до кршења људских права. Ромским породицама је због тешких материјалних услова неопходна додатна подршка друштва и државе, рекао је Пашалић и додао да је циљ данашњег састанка управо оснаживање њиховог положаја.

 

Накић је рекао да подржава мере Владе које се спроводе, као и да су наводи о хуманитарној катастрофи која прети ромској заједници претерани.  Оно што је у овом тренутку важно је да се током летњих месеци не прекида новчана социјална помоћ, да се интезивира једнократна помоћ, омогуће јавни радови за уређење ромских насеља,  као и да представници Националног савета ромске националне мањине буду укључени у рад Црвеног крста приликом расподеле пакета Ромима у јединицама локалне самоуправе, нагласио је Накић. 

 

Заштитник грађана ће поводом предлога савета реаговати у складу са својим надлежностима и овлашћењима, поручио је Пашалић.